Έβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο στο δεύτερο lockdown - Άνοδος 3,27% στην εβδομάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο στο δεύτερο lockdown - Άνοδος 3,27% στην εβδομάδα
Σε εβδομαδίαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,26%, ο υψηλής κεφαλαιοποίησης 3,89%, και ο τραπεζικός δείκτης στο 3,24%. Έβγαλε άμυνες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο.

Άντεξε στις πιέσεις του δεύτερου lockdown το Χρηματιστήριο, βγάζοντας άμυνες, με τον τζίρο ωστόσο να προσγειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 588,10 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 182 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε 0,45%, στις 1.381,22 μονάδες, ενώ αντίθετα με θετικό πρόσημο στο +0,25% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 882,21 μονάδες. Νέες απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης στο -1,41% στις 243,75 μονάδες.

Σε εβδομαδίαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,26%, ο υψηλής κεφαλαιοποιήσης 3,89%, και ο τραπεζικός δείκτης στο +3,24%.

Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε πτώση 4,17% της Alpha Bank 2,71% ενώ η μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο 1,01% και της Τράπεζας Πειραιώς στο +0,40%.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής η αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλουςαλλά και τους. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλεςτιςσυνεδριάσεις το φαινόμενοδύο έως πέντεεταιρίεςνα συγκεντρώνουν το 20%έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας έχει να κάνει και με την κόπωση του επενδυτικού κοινού που ασχολείται με την ελληνική αγορά. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από αύριο και για 24 ημέρες θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η μεγάλη ευκαιρία που «βλέπει» ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών

Τεράστιο περιθώριο αύξησης των κεφαλαίων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα οι asset managers «βλέπει» ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνης Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management. «Παγκοσμίως, μόνο οι δέκα πρώτοι σε μέγεθος asset managers (διαχειριστές κεφαλαίων) διαχειρίζονται περίπου 30 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο συνολικό νούμερο είναι 10 δισ. ευρώ και υπάρχει τεράστιο περιθώριο αύξησης, λόγω διαφόρων παραγόντων. Στην Αυστρία, αυτό το νούμερο είναι 186 δισ. κι έχει αυξηθεί κατά 60 δισ. τα τελευταία δέκα χρόνια, και στη Ρουμανία είναι 9 δισ. (συν 7 δισ. την τελευταία δεκαετία). Η σημαντικότητα της ανάπτυξης της αγοράς των θεσμικών επενδυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί αποτελεί μεγάλο παράγοντα χρηματοδότησης, παροχής ρευστότητας και απορρόφησης της κατά καιρούς μεταβλητότητας των αγορών, αλλά ταυτόχρονα ωφελεί τους μικρούς επενδυτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για επαγγελματική διαχείριση επενδύσεων και διασπορά ρίσκου. Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, μια κατάσταση win-win, από την οποία όλοι μπορούν να βγουν ωφελημένοι, επενδυτές, κράτος και συνολικά η ελληνική οικονομία» ανέφερε στο Thessaloniki Summit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider