Η ενέργεια οδήγησε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 760 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ενέργεια οδήγησε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 760 μονάδες

Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, κατεβάζοντας ωστόσο «ταχύτητα» μετά τα μισά της συνεδρίασης. Οι αγοραστές βρήκαν σημαντικά στηρίγματα στην ενέργεια και σε δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ αντιθέτως η έντονη μεταβλητότητα στι τράπεζες συνεχίστηκε.

Έτσι, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 762,83 φτάνοντας και στο 1,27%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57,3 εκατ. ευρώ.

«Γκάζι» πάτησε τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και ΔΕΗ καταγράφοντας άνοδο 5,9% και 5,41% αντίστοιχα. Σημαντικά κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν επίσης η Τέρνα Ενεργειακή, η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, και τα ΕΛΠΕ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 5,85%, την Alpha Bank 1,99%, την Eurobank 1,58%, ενώ οριακή άνοδο 0,15% κατέγραψε ο τίτλος της ΕΤΕ.

Η αγορά προσπαθεί να εκτιμήσει το κόστους του τρίτου lockdown όχι τόσο για τη μεγάλη μερίδα των εισηγμένων, όσο για την οικονομία.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το insider.gr με την ελπίδα τα περιοριστικά μέτρα να πετύχουν τον σκοπό τους έως την 28η Φεβρουαρίου και ο Μάρτιος να βρει την Αθήνα χωρίς lockdown, σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πηγές του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν πως το πλήγμα στην αγορά μετά και το «λουκέτο» στην Αττική διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, έναντι 2,4 δισ. ευρώ έως και σήμερα.

Δηλαδή τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ το μήνα με "οροφή" τα 3 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάται ένα ολικό "λουκέτο" σε όλη τη χώρα.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία προφανώς πλέον θα είναι ισχυρότερες. Υπενθυμίζοντας τα στοιχεία που έδειχναν ούτως ή άλλως διψήφια μείωση εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων τον Ιανουάριο. Θα αρχίσει η καταμέτρηση των πληγών και τού πιθανού πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους, το οποίο με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν στην αρχή της εβδομάδας υπολογιζόταν σε 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider