ΗΠΑ: Αναλυτές προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς μπορεί να ξεπεράσει το 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αναλυτές προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς μπορεί να ξεπεράσει το 2%
Η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου ενδέχεται να αγγίξει το 2% μέχρι το τέλος του έτους αλλά θα μπορούσε να το υπερβεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Antoine Bouvet.

Η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου ενδέχεται να αγγίξει το 2% μέχρι το τέλος του έτους αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να το υπερβεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Antoine Bouvet.

O Bouvet δήλωσε την Τετάρτη πως το αναμενόμενο άνοιγμα της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν και αναμένεται η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού των ΗΠΑ να έχει εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό, θα οδηγήσει σε ισχυρές λιανικές πωλήσεις λαμβάνοντας υπόψη και το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα «συμβάλουν στην αισιοδοξία της αγοράς κι έτσι στην κατακόρυφη αύξηση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων» τόνισε ο Bouvet, εκτιμώντας μια αύξηση στις αποδόσεις τουλάχιστον έως το 2%.

Η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται δείκτης για το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί ορόσημο για χρέη όπως τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων, άγγιξε υψηλό 13 μηνών στο 1,6% κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση έκτοτε υποχώρησε ελαφρά αλλά διαπραγματεύεται στο 1,544% την Τετάρτη.

Έχει εκτοξευθεί από το 1% από το τέλος Ιανουαρίου, εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού. Αυτές οι ανησυχίες έχουν ενισχυθεί από φόβους πως το πακέτο στήριξης 1,9 τρισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία υπερβολικά γρήγορα και να προκαλέσει έτσι μια ραγδαία άνοδο στις τιμές.

Πως επηρεάζει η αγορά των ομολόγων τις μετοχές

Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών, συνήθως δεν ασχολούνται με τις δημοπρασίες ομολόγων, αλλά όλη αυτή την εβδομάδα η δημοπρασία του 10-ετούς ομολόγου που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αγοραστές μετοχών νοιάστηκαν για τις δημοπρασίες των ομολόγων», σχολίασε στο CNBC ο Matt Maley της Μillet Tabak. «Το νούμερο ένα θέμα στην αγορά μετοχών αυτή τη στιγμή είναι οι αποδόσεις των ομολόγων».

Αυτή η πεποίθηση είναι πλατιά διαδεδομένη στη Wall Street: Με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας να αποτιμάται ήδη στις τιμές των μετοχών, είναι μια οριακή κινητήριος δύναμη για τις αγορές.

Αλλά αν τα ράλι των μετοχών εξαρτούνται από τα επιτόκια, έχουν αυτά πιάσει κορυφή; Το 10-ετές ομόλογο έκανε αρκετές απόπειρες να ξεπεράσει το 1,6% κι απέτυχε. Αυτό δίνει ελπίδα σε ορισμένους επενδυτές ότι η ανοδική πορεία έχει τελειώσει.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του 10-ετούς την Τετάρτη.

«Αυτό που μετράει είναι ο ρυθμός της αύξησης παρά οι αποδόσεις καθαυτές», σχολιάζει ο Guy Lebas της Janney Capital Markets. «Είδαμε μια απότομη αύξηση στις αποδόσεις στο τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, και αυτό προκάλεσε αρκετή δυσφορία. Όταν οι τιμές πέφτουν όπως έχουν κάνει, μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζεται και επιβραδύνει την διαδικασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider