Ευρωπαϊκές αγορές: Ευρείες απώλειες στην «σκιά» Fed και Ουκρανίας - Στο -1,5% ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές αγορές: Ευρείες απώλειες στην «σκιά» Fed και Ουκρανίας - Στο -1,5% ο Stoxx 600
Μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας φτάνει στο τέλος της για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες την Παρασκευή να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Τελευταία ενημέρωση 14:20

Μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας φτάνει στο τέλος της για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες την Παρασκευή να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed την Τετάρτη, και της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, οι επενδυτές έχουν ταυτόχρονα την προσοχή τους σε μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται σε όλη την ήπειρο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η Federal Reserve υπέδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, «σύντομα», για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών. Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση που δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς θεωρούταν αναμενόμενη από την αγορά, η Fed ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να εφαρμοστεί σύντομα μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης στα βασικά της επιτόκια. Αν γίνει θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.

Στους δείκτες, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,50% στις 463,28 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,05% στις 15.205 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 1,99% στις 6.884 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 1,24% στις 7.460 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 1,63% στις 26.445 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί 1,57% στις 8.569 μονάδες.

Μάκρο

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δ’ τρίμηνο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της εκ νέου επιβολής lockdown, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% προσαρμοσμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Destatis. Αυτή η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση 0,5% σε έρευνα της Wall Street Journal. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, περισσότερο από το 1,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τις επιδόσεις της οικονομίας το 2021, σε επέκταση 2,8% από ανάπτυξη 2,7% που εκτιμήθηκε προηγουμένως.

Στην Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,7%, έπειτα από το 3,1% του προηγούμενου τριμήνου, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στο τρίμηνο. Θετικά στο ΑΕΠ συνέβαλε η εγχώρια ζήτηση, αλλά με πολύ μικρότερη φόρα από ό,τι στο προηγούμενο τρίμηνο, σημείωσε η Insee. Ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 0,5%, ενώ άνοδο 0,4% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο κατέγραψε η κατανάλωση των νοικοκυριών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6%, περισσότερο από τις εξαγωγές που έκλεισαν το τρίμηνο στο +3,2%. Συνολικά, η συνεισφορά του ξένου εμπορίου στο ΑΕΠ ήταν ελαφρώς αρνητική.

Στην Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 2,6% το τρίτο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INE. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1,5%. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε 5,2% το τέταρτο τρίμηνο, μετά από ετήσια ανάπτυξη 3,4% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 4,7% από οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Εταιρικά νέα

Με διεύρυνση ζημιών ολοκλήρωσε το δ' τρίμηνο του 2021 η UniCredit, αλλά εμφάνισε μεγαλύτερα των αναμενόμενων έσοδα. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας βάσει περιουσιακών στοιχείων, κατέγραψε ζημία 1,44 δισ. ευρώ, από 1,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να τοποθετούν τη ζημία στα 1,32 δισ. ευρώ. Τα έσοδα τριμήνου της UniCredit αυξήθηκαν 4,7% στα 4,44 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 4,20 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2021, η τράπεζα άντλησε έσοδα 17,95 δισ. δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για 17,5 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα από τόκους -η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που οι τράπεζες κερδίζουν από δάνεια και σε αυτό που πληρώνουν για καταθέσεις- αυξήθηκαν 6,9% στο δ' τρίμηνο. Η UniCredit θα προτείνει μέρισμα περίπου 1,17 δισ. δολαρίων και επαναγορές μετοχών αξίας περίπου 2,58 δισ. ευρώ, στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 8 Απριλίου.

Τα κέρδη προ φόρων στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο H&M, αυξήθηκαν σε 6,00 δισεκατομμύρια κορώνες (640,1 εκατομμύρια δολάρια) από 3,67 δισεκατομμύρια πέρυσι την ίδια περίοδο, που για την εταιρεία αποτελεί το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο κέρδη 5,43 δισ. κορώνες. Η H&M πρότεινε ένα μέρισμα 6,50 κορωνών ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και εξουσιοδότηση για ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δισεκατομμυρίων κορωνών.

Η Volvo ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 854 εκατ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα κέρδη σχεδόν 1 δισ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν κέρδη της τάξης του 800 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, οι πωλήσεις της εταιρείας στο δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 9 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά περίπου 1 δισ. δολάρια τις αντίστοιχες προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet.

Η LVMH, η οποία κατέχει επωνυμίες όπως το κονιάκ Hennessy και την αλυσίδα καλλυντικών Sephora, ανακοίνωσε ότι η αύξηση των πωλήσεών της το τέταρτο τρίμηνο επιταχύνθηκε στο 22% από 11% το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας συνολικά τα 20,04 δισ. ευρώ, με την ανάπτυξη να ηγείται από τις Louis Vuitton και Dior. Οι ετικέτες πολυτελείας οδήγησαν σε άνοδο 28% στις πωλήσεις του μεγαλύτερου τμήματος της LVMH, των ειδών μόδας και δερμάτινων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 16%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 64,22 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14%. Παράλληλα, τα καθαρά ετήσια κέρδη διαμορφώθηκαν στα 12,04 δισ. ευρώ και σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Ασία

Κυρίως ανοδικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ασιατικοί δείκτες, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να κερδίζει 2,09%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 2,19%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,97% και ο SZSE Component -0,53%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συρρικνώθηκε η οικονομία της Γερμανίας το δ' τρίμηνο - Μείωση ΑΕΠ κατά 0,7%

Γαλλία: Μείωσε «ταχύτητα» η οικονομία στο τέλος του 2021

Ισπανία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη του δ' τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider