Με το δεξί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Άνοδος πάνω από τις 935 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το δεξί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Άνοδος πάνω από τις 935 μονάδες
Θετικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο με βασικό μοχλό κίνησης τις τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 13:50

Υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα μετά και την έντονη αντίδραση της αμερικανικής αγοράς την Παρασκευή, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Παράλληλα, τα futures στη Wall Street δείχνουν ένα ήπια αρνητικό άνοιγμα προς ώρας.

Το Χρηματιστήριο, όπως είχε επισημάνει το insider.gr, δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στη βάση της υψηλής διόρθωσης των διεθνών αγορών (την Παρασκευή και τις προηγούμενες ημέρες), όντας μια ρηχή αγορά που λαμβάνει γραμμή από το εξωτερικό, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Αυτό που αναδείχθηκε από την κίνηση της εγχώριας αγοράς σε αυτό τον ένα μήνα ήταν πως κατάφερε να βγάλει υψηλότερες άμυνες, από τη διόρθωση των ξένων, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Ουσιαστικό λοιπόν είναι να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε διορθώσεις υψηλές ταλαντεύσεις των ξένων αγορών και η υπεραπόδοση ή ακόμη και ευθυγράμμιση με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια).

Παράλληλα, η διόρθωση δημιούργησε και θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για σταδιακή επανατοποθέτηση και διαμόρφωση θέσεων σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, σταθερή μερισματική πολιτική και προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για μια αύξηση της κατανομής σε τίτλους με πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά και χαμηλό beta. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ακριβώς επειδή η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή με ισχυρή θετική συσχέτιση (correlation) περιορίζεται και η έννοια της διαφοροποίησης, ενώ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας που πιθανώς να αναγκάσει χαρτοφυλάκια να διακρατήσουν μέρος της ρευστότητας εκτός αγοράς, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια προτού αναζητήσουν σημεία εισόδου.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,41% στις 937,44 μονάδες με τον τζίρο στα 32,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,73% στις 2.276 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,87% στις 676,74 μονάδες.

Δυναμικό μπάσιμο καταγράφεται εκ νέου στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να χτυπάει νέα πολυετή υψηλά με άνοδο 3% στα 3,504 ευρώ, την Alpha Bank στο 2,98% και στα 1,313 ευρώ, την Eurobank στο 2,21% και στα 0,9976 ευρώ και την Πειραιώς στο +1,77% και στα 1,494 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται και σε δεικτοβαρείς τίτλους με τον ΟΠΑΠ στο 2,32% στα 13,24 ευρώ, τον ΟΤΕ στο 1,14% και στα 17,345 ευρώ και τη Jumbo στο 1% και στα 13,11 ευρώ. Παράλληλα σε θετικό έδαφος παραμένουν η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγοραστές επιστρέφουν στους τίτλους του ομίλου Viohalco με την ίδια στο +1,49% και στα 4,77 ευρώ και την ElvalHalcor στο +1,15% και στα 1,958 ευρώ.

Θετικές κινήσεις και στα δύο διυλιστήρια με την ΜΟΗ στο 2,12% και στα 14,47 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο 1,4% και τα 6,52 ευρώ.

Νέο ράλι για τη μετοχή της Aegean με κέρδη 3,97% στα 5,50 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider