«Γύρισαν» αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον «απόηχο» των ανακοινώσεων ΕΚΤ-BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γύρισαν» αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον «απόηχο» των ανακοινώσεων ΕΚΤ-BoE
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις ενημερώσεις νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τόσο από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τελευταία ενημέρωση 14:32

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή παρα τα αρχικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις ενημερώσεις νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τόσο από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,20% στις 463,02 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 1,29% στις 15.169 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου οριακά κερδίζει 0,08% στις 7.528 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,76% στις 6.952 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB χάνει 1,70% στις 26.628 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί 1,08% στις 8.585 μονάδες.

Αμετάβλητα παρέμειναν τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, μετά από την ανακοίνωση των αποφάσεων από το διοικητικό της συμβούλιο. Όπως επεσήμανε για το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης, το α΄ τρίμηνο του 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντίθετα, αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% από 0,25%, επιβεβαιώνοντας της προσδοκίες της αγοράς, και προχωρώντας στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2004. Η BoE προχώρησε, επίσης, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως θα κορυφωθεί τον Απρίλιο στο 7,5%, από 6% που ανέμενε προηγουμένως.

Μάκρο

Στην Γερμανία, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,8% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, έπειτα από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,6% το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 0,3%. Οι παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν 4,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 1,8%. Για τα καταναλωτικά αγαθά, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 5,3%. Παράλληλα, οι παραγγελίες σε εγχώριο επίπεδο αυξήθηκαν 11,7%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 3%, με τις παραγγελίες από ευρωζώνη να καταγράφουν πτώση 4,2%. Σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο οι μεταποιητικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 5,5%, ενώ διαμορφώθηκαν 9,8% υψηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να διεξάγει ράλι 3,14%.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 0,73%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,60%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υπέστη απώλειες 0,97% και ο SZSE Component έχασε 0,53%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ σε επιτόκια και PEPP - Επιβεβαίωση «ευελιξίας» προς την Ελλάδα

Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

Γερμανία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος των μεταποιητικών παραγγελιών το Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider