Με το δεξί στην εβδομάδα οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το δεξί στην εβδομάδα οι ευρωαγορές
Ανοδικά τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, πτώση στις αγορές της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επιλέγουν τις τοποθετήσεις στα ταμπλό μετά από το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι ανακοινώσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών της ηπείρου μας.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών παραμένει το τι θα σημάνει μια επιθετική «σύσφιξη» των υποστηρικτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με στόχο τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα πως η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μόλις ολοκληρωθεί πλήρως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Ελλάδας κατέγραψαν σημαντική άνοδο, φτάνοντας σε πολύμηνα υψηλά.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,68% στις 465,29 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,83% στις 4.120 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,73% στις 7.571 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη DAX ανέβηκε 0,76% στις 15.215 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,83% στις 7.009 μονάδες.

Χειρότερη η εικόνα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 1,03% στις 26.329 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί 0,16% στις 8.575 μονάδες.

Εταιρικά νέα

Αγωγή σε βάρος της Google κατέθεσε την Δευτέρα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης η εταιρεία σύγκρισης τιμών PriceRunner, με την σουηδική εταιρεία να ζητά από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2,1 δισ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η PriceRunner ανέφερε πως προχώρησε στην κατάθεση αγωγής εναντίον της θυγατρικής της Alphabet για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς εκτιμά πως η Google χειραγώγησε επανειλημμένα τα αποτελέσματα αναζήτησης προς όφελος των δικών της υπηρεσιών σύγκρισης τιμών.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 5% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκίνητων με τα σήματα της Peugeot. Η γαλλική μάρκα που ανήκει στον Όμιλο Stellantis, ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της κινήθηκαν ανοδικά το 2021 σε σχέση με το 2020.

Σε 37 χώρες οι πωλήσεις ξεπεράσαν το ρεκόρ των πωλήσεων που είχαν σημειωθεί από το 2015. Το Peugeot 208 κατέλαβε την πρώτη θέση των πωλήσεων στην Ευρώπη. Το Peugeot 2008 κατέκτησε την πρώτη θέση στις πωλήσεις της κατηγορίας B-SUV στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider