Η Wall Street «απέκρουσε» την ρωσική εισβολή με αντεπίθεση - Ράλι 430 μονάδων ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street «απέκρουσε» την ρωσική εισβολή με αντεπίθεση - Ράλι 430 μονάδων ο Nasdaq
Σε μία ημέρα «ζοφερή» για τις διεθνείς αγορές, που κυριάρχησαν τα νέα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Wall Street κατάφερε να ανατρέψει τις σοβαρές ενδοσυνεδριακές απώλειες, έως και 800 μονάδων για τον Dow Jones, κλείνοντας σε θετικό έδαφος και με τον Nasdaq να διεξάγει ράλι 430 μονάδων.

Σε μία ημέρα «ζοφερή» για τις διεθνείς αγορές, που κυριάρχησαν τα νέα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Wall Street κατάφερε να ανατρέψει τις σοβαρές ενδοσυνεδριακές απώλειες, έως και 800 μονάδων για τον Dow Jones, κλείνοντας σε θετικό έδαφος και με τον Nasdaq να διεξάγει ράλι 430 μονάδων.

Το σημείο καμπής, λίγες μόλις ώρες πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης, το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου: O Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία τις ρωσικές δυνάμεις, σε μια ένδειξη πως αποτρέπεται μια ευρεία ένοπλη σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη, τουλάχιστον για τώρα, μία κίνηση που «διαβάστηκε» θετικά από τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο και στο κλείσιμο, ο Dow Jones κέρδισε 0,28% στις 33.223 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,43% στις 4.286 μονάδες.

Ο Nasdaq διεξήγαγε ράλι 3,34% ή 436 μονάδες στις 13.473 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία «ανοίγουν παράθυρο» για διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, λόγου του εύρους και των συνεπειών που μπορεί να πάρει ο οικονομικός πόλεμος των χωρών της Δύσης με τη Ρωσία.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και αποφασιστικότητας με τις εξαγγελίες Μπάιντεν, και η στάση των Ευρωπαίων ηγετών: H έκτακτη σύνοδος κορυφής ανακοίνωσε τη συμφωνία για πακέτο κυρώσεων και ζήτησε παράλληλα «να προωθηθούν οι εργασίες για ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα». Επίσης κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει «μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας».

Μάκρο

Το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με 7% στο δ' τρίμηνο του 2021 έναντι της αρχικής μέτρησης για 6,9%. Το 7% κινείται εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 232.000 από 248.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας.

Ειδικότερα, για τον πρώτο μήνα του έτους καταγράφηκαν 801.000 πωλήσεις έναντι 839.000 τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 802.000 πωλήσεις.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Moderna για το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. δολάρια για το δ' τρίμηνο του 2021, έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv για έσοδα στα 6,78 δισ, ενώ τα έσοδα για το σύνολο του 2021 έφτασαν τα 18,5 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Με άνοδο ολοκλήρωσε την Πέμπτη ο χρυσός, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να κινούνται με μεγάλη μεταβλητότητα εν μέσω της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν για την Πέμπτη 0,8% ή 15,90 δολάρια στα 1.926,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Με κέρδη σημαντικά μικρότερα από αυτά που κατέγραφαν νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, κέρδισαν 71 σεντ ή 0,8% στα 92,81 δολάρια ανά βαρέλι.Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκαν 1,54% ή 1,49 δολάρια στα 95.56 δολάρια ανά βαρέλι.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider