Άνοδος 834 μονάδων για τον Dow Jones - Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του '20

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 834 μονάδων για τον Dow Jones - Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του '20
Την καλύτερη ημέρα του από τον Νοέμβριο του 2020, «έδωσε» ο Dow Jones στο τέλος της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στο αντίκτυπο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να εδραιώνει την ανάκαμψη του μετά από το αρχικό σοκ που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ανέβηκε 2,51% ή 834,92 μονάδες στις 34.058 μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση για τον δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο S&P 500 κέρδισε 2,24% ή 95,95 μονάδες στις 4.384 μονάδες. Και ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,64% ή 221,04 μονάδες στις 13.694 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο DJ είχε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, παρά τη χθεσινή και σημερινή άνοδο. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έκλεισαν την εβδομάδα κερδίζοντας 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μετρούν τον αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία, που συνεχίστηκαν και την Παρασκευή και καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον τονίζει πως θα λάβει επιπλέον μέτρα κατά της Μόσχας.

Μέχρι στιγμής, από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας φαίνεται πως δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα ο ενεργειακός κλάδος της χώρας, από τους μεγαλύτερους παγκοσμίους. Ακόμα, η διστακτικότητα της Δύσης στο να συμπεριλάβει στις κυρώσεις τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift ενισχύει την άποψη πως ο «οικονομικός πόλεμος» με το Κρεμλίνο δεν θα είναι τόσο ευρύς, τουλάχιστον προς ώρας.

Εμπορεύματα

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας μια εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα λόγω της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής του OANDA στο MarketWatch, «οι επενδυτές ενέργειας καταλαβαίνουν πως πιθανά ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επιφέρει διακοπές παροχής του ρωσικού αργού στην Ευρώπη».

Έτσι, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, έπεσαν 1,3% ή 1,22 δολάρια στα 91.59 δολάρια ανά βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ανέβηκαν 1,5%.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησαν 0,80% ή 76 σεντ στα 94,65 δολάρια ανά βαρέλι.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή η τιμή του χρυσού.

Όπως δήλωσε ο Άνταμ Κρόος, του Libertas Wealth Management Group στο MarketWatch, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν εξέλιξη «βλέπουμε μια στάση "αγοράς στις ειδήσεις, πουλήματος στην εισβολή" για τις αγορές μετάλλων».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 2% ή 38,70 δολάρια στα 1.887,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τιμές κατέγραψαν πτώση 0,6%, στην πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από 4 εβδομάδες ανόδου.

Μάκρο

Την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις τιμές Καταναλωτικής Δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο δείκτης PCE αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 6,1% και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 1982.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με κέρδη πάνω από 3,5% οι ευρωαγορές, για το τέλος της εβδομάδας του ουκρανικού πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider