Άντεξε στο γεωπολιτικό χάος και τον πόλεμο η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντεξε στο γεωπολιτικό χάος και τον πόλεμο η Wall Street
Αντοχές και άμυνες έβγαλε η αμερικανική αγορά τη Δευτέρα. Βαριές απώλειες για τη JP Morgan, «ράλι» για την Tesla.

Αντοχές και άμυνες έβγαλε η αμερικανική αγορά τη Δευτέρα, με τους επενδυτές και τους traders να αξιολογούν τα δεδομένα από τις κυρώσεις προς τη Ρωσίας και κυρίως στο σκέλος του Swift και μετέπειτα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας. Για την ώρα η κατάσταση έδειξε να ελέγχεται αλλά το τοπίο παραμένει αρκετά ρευστό.

Σε call που διοργάνωσε η Goldman Sachs για τις γεωπολιτικές εντάσεις και το σκηνικό στις αγορές και που παρακολούθησε το insider.gr, ο Richard Privorotsky, επικεφαλής στο cash equity trading στην Ευρώπη, ανέφερε πως ο κίνδυνος για τις μετοχές κινείται μεταξύ ακραίων short squeezes και sellable rallies. «Τα επιτόκια και οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να επιστρέφουν σε μια κινητήρια θέση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο ότι, μετά από μια περίοδο πολύ μεγάλης πολλαπλής συμπίεσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν φόβο γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου καταγράφεται ένα υψηλής κλίμακας γεωπολιτικό χάος». Ο ίδιος δήλωσε πως ανησυχεί περισσότερο για τους χειρισμούς από τις κεντρικές τράπεζες ενόψει των υψηλότερων τιμών στα εμπορεύματα και της τροπής που λαμβάνει ο πληθωρισμός. Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, το κατά πόσο βαδίζουμε προς το τέλος αυτού του επίμονα έντονα υψηλού πληθωρισμού ή θα επακολουθήσουν και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές συνεχίζουν να κάνουν ακόμη και σήμερα ένα επιθετικό pricing ως προς τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια αναμένοντας έξι αυξήσεις για φέτος ούτως ώστε να έρθει το τελικό επιτόκιο στο 1,5%, προτού αυξηθούν περαιτέρω το 2023.

Αναφορικά με τους δείκτες της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,49% στις 33.892 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,24% στις 4.373 μονάδες και ο Nasdaq που γύρισε σε θετικό έδαφος και ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 13.751 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες κοντά στο 4,14% για τη JP Morgan Chase και κατά 2,53% για τη Goldman Sachs στον Dow. «Ράλι» 7,48% για την Tesla ενώ η Apple στηρίχθηκε και στους τρεις δείκτες.

Ο Neil Shearing επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, ανέφερε πως οι νέες κυρώσεις και τα μέτρα που εφαρμόζονται θα ωθήσουν περαιτέρω σε μια υφεσιακή κατάσταση τη Ρωσία, με τον ίδιο μάλιστα να εκτιμά πως είναι πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου 5%. Από την άλλη, οι θυγατρικές ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό είναι πιθανό να δεχθούν ισχυρή πίεση, με πιθανά «κανόνια», αλλά ο Shearing θεωρεί ότι δεν είναι ικανό το μέγεθος τους ώστε να δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους.

Από τη μεριά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse, σημειώνουν πως η αδυναμία των τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές εξαιτίας του αποκλεισμού τους από το Swift είναι η ίδια με την αδυναμία της Lehman Brothers να πραγματοποιεί πληρωμές λόγω της απροθυμίας των εκκαθαριστών της να στείλουν πληρωμές για λογαριασμό της ...η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά κάνει ομοιοκαταληξία... Η εξαίρεση από το Swift αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιο όγκο υπεραναλήψεων και χαμένων πληρωμών ενώ η αδυναμία λήψης πληρωμών μέσω αυτού ενδέχεται να παγώσει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων όπως το φυσικό αέριο.

Περιορισμένη η έκθεση της Citigroup στα ρωσικά assets

Η Citigroup ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συνολική της έκθεση σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ήταν 5,4 δισ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το άνοιγμα των 5,4 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει το 0,3% του ενεργητικού της τράπεζας το 2021.

Η Citigroup προειδοποίησε επίσης για ένα πιθανό πλήγμα από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. «Η Citi συνεχίζει να παρακολουθεί την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και τις οικονομικές συνθήκες Ρωσίας-Ουκρανίας και θα μετριάσει τα ανοίγματα και τους κινδύνους της όπως απαιτείται», ανέφερε η τράπεζα. Η συνολική έκθεση της τράπεζας σε τρίτους στη Ρωσία ήταν σχεδόν 8,2 δισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider