Η κλιμάκωση στην Ουκρανία «βύθισε» την Wall Street - Απώλειες 600 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιμάκωση στην Ουκρανία «βύθισε» την Wall Street - Απώλειες 600 μονάδων για τον Dow Jones
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να «πληγώνει» το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Με ισχυρές απώλειες που άγγιξαν το 2% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με «φόντο» την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε νέα υψηλά επτά και πλέον ετών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 33.294 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,76% ή 597 μονάδων. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,55% στις 4.306 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 13.532 μονάδες, με απώλειες 1,59%.

Στον αντίποδα, ο δείκτης VIX -ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά- σημείωσε «άλμα» 11% και διαμορφώθηκε στις 33,48 μονάδες, ενδεικτικό στοιχείο της έντονης επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη αναφορικά με όσα εκτυλίσσονται στην ανατολική Ευρώπη.

Στο ταμπλό, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κολοσσοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με την Bank of America να χάνει 3,6%, ενώ η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε σε επίπεδα άνω του 5%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μετοχή της Charles Schwab η οποία κατέγραψε πτώση άνω του 6%.

Από την άλλη, κέρδη 11% κατέγραψε η μετοχή της Target, καθώς o αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου ανακοίνωσε πως οι επιδόσεις του κατά το δ' τρίμηνο του 2021 υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται πως η Wall Street έκλεισε τον Φεβρουάριο με απώλειες, καθώς τον προηγούμενο μήνα ο Dow Jones έχασε 3,5%, ενώ S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 3,1% και 3,4% αντίστοιχα.

Μάκρο

Αύξηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς η επανέναρξη των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων μετά την σχεδόν ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ώθησε ανοδικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες από 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο, λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση στις 57,5 μονάδες.

Εμπορεύματα

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύτηκαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για διαταραχές στον εφοδιασμό των αγορών εν μέσω της ένοπλης σύρραξης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» πάνω από το φράγμα των 100 δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια Απριλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με «άλμα» 8% και διαμορφώθηκαν στα 103 δολάρια/βαρέλι, παρά το γεγονός πως μία σειρά πετρελαιοπαραγωγών κρατών ανακοίνωσαν περαιτέρω διάθεση αποθεμάτων με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Μαΐου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 104,97 δολάρια/βαρέλι, με κέρδη 7,1% ή 7 δολαρίων/βαρέλι.

Ισχυρά κέρδη και για τον χρυσό, καθώς η κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, ωθώντας τους στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημείωσε κέρδη 2,3% ή 43,1 δολαρίων/ουγγιά και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 1.943,8 δολαρίων/ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του χρυσού από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021, όταν η πανδημία «σάρωνε» τα μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider