Υποχωρεί το πετρέλαιο – Εκρηκτικό το κλίμα στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί το πετρέλαιο – Εκρηκτικό το κλίμα στην αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 108,19 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,48% και το Brent στα 110,73 δολάρια.

Λίγο πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι κινείται το Brent το πρωί της Παρασκευής υποχωρώντας από το υψηλό δεκαετίας που κατέγραψε την προηγούμενη ημέρα καθώς οι ελπίδες για συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αναπτερώνουν τις ελπίδες για διάθεση ιρανικού πετρελαίου στην αγορά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί το εκρηκτικό κλίμα στην αγορά. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εταιρείες αποφεύγουν τον ρωσικό εφοδιασμό και προμηθεύονται από άλλες αγορές ενώ πριν από λίγες ώρες οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, προκαλώντας πυρκαγιά, με την ασφάλεια της εγκατάστασης, ωστόσο, να είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται σε «εκρηκτική διάθεση» λόγω της αυξανόμενης οργής κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά τα μέτρα μέχρι στιγμής δεν έχουν στόχο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένας νέος γύρος κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη απαγόρευσε τις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου.

Οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για το ρωσικό πετρέλαιο. Τουλάχιστον 10 δεξαμενόπλοια δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστές την Τετάρτη, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας που θα μπορούσε να επαναφέρει στην αγορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς. «Είμαστε κοντά σε μια πιθανή συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους η Τζαλίνα Πόρτερ, η κύρια αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή το πρωί (10:46 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 108,19 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,48% και το Brent στα 110,73 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό «πυρηνικές» πιέσεις οι ευρωαγορές - Σχεδόν 3% χάνει ο Stoxx 600

Επιθετικό sell off στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος της κρίσης στην Ουκρανία

Επεκτείνεται το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων με το βλέμμα «καρφωμένο» στην Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider