Υπό «πυρηνικές» πιέσεις οι ευρωαγορές - Σχεδόν 3% χάνει ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό «πυρηνικές» πιέσεις οι ευρωαγορές - Σχεδόν 3% χάνει ο Stoxx 600
Ο φόβος της πυρηνικής απειλής επικρέμεται πάνω από όλη την ήπειρο, «σκεπάζοντας» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών «βαδίζοντας» προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες τους από τα τέλη του 2020, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τον κλιμακούμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που οδήγησε σε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για «πυρηνική τρομοκρατία» από πλευράς Ρωσίας. «Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

«Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,62% στις 425,9 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 3,19% στις 3.608 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 2,96% στις 7.016 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,22% στις 13.257 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 3,23% στις 6.170 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 4,5% στις 22.890 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 2,56% στις 7.801 μονάδες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολάρια το βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου 0,5%. Με βάση αυτό και με την υποκείμενη ανάπτυξη να είναι ακόμη άνω της τάσης, αυτό το «χτύπημα» στην ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει σε ύφεση.

Mάκρο

Αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής τον Ιανουάριο σημείωσε η Γαλλία ξεπερνώντας τις προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή, που περιλαμβάνει μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές, αυξήθηκε 1,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή θα αυξανόταν κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα.

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής, αυξήθηκε 1,8% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα με τον μεταποιητικό PMI να αυξάνεται σε υψηλό εξαμήνου στα 57,2 τον Φεβρουάριο, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση κατέγραψαν ταχύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια του μήνα. Η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε 0,6% και οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,0%.

Η εικόνα στην Ασία

Ευρείες ήταν οι απώλειες νωρίτερα και στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Hang-Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 2,57%, και ο Nikkei 225 στο Τόκυο 2,23%. Στην Κίνα, ο Shanghai έχασε 0,96% και ο SZSE Component 1,37%. Στον Ειρηνικό, ο S&P/ASX 200 του Σύδνεϋ σημείωσε πτώση 0,57%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider