Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τα κρούσματα στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τα κρούσματα στην Κίνα
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 105,50 δολάρια και το Brent στα 109,02 δολάρια.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι φόβοι για πτώση της ζήτησης στην Κίνα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19 ασκούν πιέσεις στο πετρέλαιο το οποίο καταγράφει πτώση κατά 3 περίπου δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα το πρωί της Δευτέρας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έστειλαν κάποια μηνύματα αισιοδοξίας μετά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής εισβολή της Ρωσίας, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», έχει αναστατώσει τις αγορές ενέργειας παγκοσμίως.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να συνεχίσουν να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές χωνεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση διαπραγμάτευσης για παύση του πυρός, εκτιμά η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets. Ομοίως, ο Warren Patterson, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ING σημειώνει ότι «η κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πολύ ρευστή και η αγορά θα είναι ευαίσθητη στις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο. Οι προθέσεις από την πλευρά των δύο μερών να διαπραγματευτούν είναι πιθανό να επιβαρύνουν κάπως τις τιμές».

Στο μεταξύ αγορές προετοιμάζονται για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ.Η Federal Reserve αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα ασκούσε επίσης καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται συνήθως αντίστροφα προς το δολάριο ΗΠΑ, με ένα ισχυρότερο δολάριο να κάνει τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους κατόχους ξένου νομίσματος.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει άνοδο των κρουσμάτων COVID-19. Η πόλη Shenzhen έχει μπει σε lockdown, ενώ άλλες πόλεις βλέπουν επίσης έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς.

Τη Δευτέρα το πρωί (10:10 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 105,50 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,4% και το Brent στα 109,02 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider