Έσπασε το τριήμερο αρνητικό σερί - Κοντά στις 600 μονάδες τα κέρδη του Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασε το τριήμερο αρνητικό σερί - Κοντά στις 600 μονάδες τα κέρδη του Dow Jones
Ισχυρότατη άνοδος και για τους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, πριν από τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Wall Street για την Τρίτη, σπάζοντας ένα τριήμερο αρνητικό σερί και εν όψει των νέων που αναμένονται από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη.

Η Fed στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της από το 2018. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στις προβλέψεις της τράπεζας για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία καθώς και στις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων -σχεδόν- 40 ετών.

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, οι traders ενίσχυσαν τις προσδοκίες τους γύρω από μια επιθετική στροφή της Fed στα επιτόκια, τιμολογώντας για φέτος μέχρι και επτά αυξήσεις επιτοκίων για φέτος.

Το επιτόκιο των swaps που συνδέονται με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ανέβηκε έως και στο 1,86%, 178 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των Fed Funds του 0,08%. Αυτό ισοδυναμεί με επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αν και η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones πρόσθεσε 599,10 μονάδες ή 1,8% στις 33.544,34 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε 2,9% στις 12.948,62 μονάδες. Και ο S&P 500 έφτασε στις 4.262,45 με κέρδη 2,14%, στην πρώτη άνοδο μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Στα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί πως δεν πρόκειται άμεσα να γίνει μέλος του NATO, κάτι το οποίο έχει επικαλεστεί η Ρωσία για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

Εξάλλου, με ανησυχία παρατηρούνται οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν νέα lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

Στις μετοχές των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, ξεχώρισαν τα κέρδη που κατέγραψαν οι τίτλοι της Microsoft και της Apple.

Εμπορεύματα

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν για μια ακόμα συνεδρίαση κατά τις τελευταίες μέρες οι τιμές του πετρελαίου, μπαίνοντας σε περιοχή bear market και έχοντας χάσει πάνω από το 20% της αξίας που είχαν στις 8 Μαρτίου, όταν είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Έτσι, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 6,57 δολάρια ή 6,4% στα 96.44 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 31,10 δολάρια ή 1,6% στα 1.929,70 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για τον χαμηλότερο επίπεδο του πολύτιμου μετάλλου από τις 2 Μαρτίου.

Τα συμβόλαια του ασημιού, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησαν 14 σεντ ή 0,6% στα 25,158 δολάρια ανά ουγγιά, τα συμβόλαια του χαλκού, παράδοσης Μαΐου, έπεσαν 0,2% στα 4,513 δολάρια ανά λίβρα, τα συμβόλαια της πλατίνας, παράδοσης Απριλίου, έχασε 4,7% στα 1.002,50 δολάρια ανά ουγγιά, τα συμβόλαια του παλλαδίου, παράδοσης Ιουνίου, διολίσθησαν 0,2% στα 2.412 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Εκ νέου άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 10% έναντι αύξησης 9,7% και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 10%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2009, όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, εκτός των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 8,4% έναντι ετήσιας αύξησης 8,1% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 8,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξησης 0,8% τον Ιανουάριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νευρικότητα στις ευρωαγορές υπό τον φόβο συνέχισης της κρίσης στην Ουκρανία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider