Το «γύρισε» στα κέρδη η Wall Street με την μεταβλητότητα λόγω Fed να συνεχίζεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «γύρισε» στα κέρδη η Wall Street με την μεταβλητότητα λόγω Fed να συνεχίζεται
Αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και την προσοχή στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 20.45

Παρά τα αρνητικά πρόσημα που καταγράφηκαν στην Wall Street νωρίς στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι δείκτες πλέον βρίσκονται σε θετικό έδαφος, μετά και τα κέρδη που κατέγραψε την Τετάρτη ακολουθώντας τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,75% ή 256 μονάδες, στις 34.319 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,81% στις 4.393 μονάδες.

Ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,91% στις 13.558 μονάδες.

Όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs, ο Πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ ενίσχυσε τον επιθετικό τόνο αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης με τον πληθωρισμό και τονίζοντας την ισχύ της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ειδικότερα, σχόλια που υποδηλώνουν ότι θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να απομακρυνθεί από την τροχιά και το μονοπάτι της αυστηροποίησης της πολιτικής, η Fed. Ο Πάουελ εκτίμησε επίσης πως ο κίνδυνος μιας ύφεσης δεν είναι «ιδιαίτερα αυξημένος», τονίζοντας πως η μέση εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2022 είναι στο 2,8% ήτοι 1% πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική, ενώ επισήμανε το χάσμα που επικρατεί μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων ως απόδειξη ότι η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά στενή».

Οι επενδυτές εστιάζουν και πάλι την προσοχή τους στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και καθώς μπήκαμε από σήμερα στην 4η εβδομάδα της στρατιωτικής ρωσικής εισβολής.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ενεργειακές μετοχές, ωθούμενες απο την ισχυρή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Αντίθετα, απώλειες καταγράφει η μετοχή της Tesla, στον απόηχο της ακύρωσης εξόδου της εταιρείας στις αγορές υπό την ανησυχία για την ουκρανική κρίση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Metro-Goldwyn Mayer (MGM), ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Amazon.

Σε ανάρτηση στο blog του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, η Amazon καλωσορίζει όλους τους υπαλλήλους της MGM στο δυναμικό, σε μια κίνηση που υποδεικνύει πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων μετά από τη συγχώνευση.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 214.000 έναντι 227.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 220.000 αιτήσεις.

Εξάλλου, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% τον Φεβρουάριο έναντι συρρίκνωσης 4,1% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση κατά 3,8%.

Οι άδειες κατασκευής κατοικιών υποχώρησαν 1,9% έναντι αύξησης 0,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 2,4%.

Τέλος, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην κρίσιμη -οικονομικά- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Phily Fed) για τον Μάρτιο ανήλθε στις 27,4 μονάδες από 16 μονάδες τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 14,5 μονάδες.

Μικρή άνοδο κατέγραψε για τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,5% έναντι ανόδου 1,4% τον Ιανουάριο, με την αύξηση να κυμαίνεται εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός φέρνει νευρικότητα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της Fed

Ο πόλεμος, η Fed και το επικίνδυνο παιχνίδι των αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider