Προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 3% οδεύει το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 3% οδεύει το πετρέλαιο
Νέα πτώση για το Brent και το αμερικανικό αργό στα όρια των 100 δολαρίων.

Το πετρέλαιο διολισθαίνει περαιτέρω την Παρασκευή, υπό το βάρος της προοπτικής μιας ασθενέστερης παγκόσμιας ανάπτυξης, των υψηλότερων επιτοκίων και του αυστηρού lockdown στην Κίνα που πλήττει τη ζήτηση, ακόμη και υπό το πρίσμα πως η ΕΕ εξέταζε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που θα περιόριζε περαιτέρω την προσφορά.

Το ΔΝΤ μείωσε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο πρόεδρος της Fed δήλωσε την Πέμπτη ότι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια «είναι στο τραπέζι» στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο.

Έτσι, το αργό τύπου Brent υποχωρεί κατά 1,85 δολάρια , ή 1,78%, στα 106,02 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει πτώση 2,03 δολαρίων, ή 1,96%, στα 101,74 δολάρια.

«Σε αυτό το στάδιο, οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και η υπερβολική σύσφιξη από τη Fed, που περιορίζει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, φαίνεται να εξισορροπούν τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα διευρύνει σύντομα τις κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη OANDA.

Οι προοπτικές για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία. Η Σαγκάη ανακοίνωσε έναν νέο γύρο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών τεστ για τον κορονοϊό από την Παρασκευή, στα ήδη αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Το Brent έφτασε τα 139 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αλλά και οι δύο δείκτες αναφοράς του «μαύρου χρυσού» οδεύουν προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 3% αυτή την εβδομάδα.

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider