Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στις 930 μονάδες - Κέρδη 4,89% τον Απρίλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στις 930 μονάδες - Κέρδη 4,89% τον Απρίλιο
Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 4,89%, ο FTSE 25 κατά 5,10% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,28%.

Νευρικότητα επικράτησε στους επενδυτικούς κύκλους μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, οδηγώντας άμεσα σε ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας αλλά και νέα άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, με το δεκαετές στο 3,309% περίπου. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν ανοδικά κόντρα στην αμερικανική αγορά αλλά και στην νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ετεροχρονισμένη κίνηση.

Στα της εγχώριας αγοράς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οφείλονται σε ένα βαθμό και στην αργία της Δευτέρας, με τους επενδυτές να προστατεύουν μέρος των θέσεών τους.

Αναλυτικότερα, νέο κύμα ακρίβειας έπληξε την Ευρωζώνη και ειδικά την Ελλάδα όπου ήταν πιο έντονο τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών έφτασε στο 9,4%, από 8% τον Μάρτιο, ενώ από τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει αύξηση τιμών 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Από την άλλη, οι συνεχείς κινήσεις αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για τους αγοραστές αλλά και για τα ξένα χαρτοφυλάκια καθώς ενισχύεται ευρύτερα το επενδυτικό story και το σήμα που εκπέμπεται προς τα ραντάρ των funds και των διαχειριστών.

Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard & Poor's στις 22 Απριλίου (αλλά και τη DBRS νωρίτερα) στη βαθμίδα «BB+» με σταθερό outlook, η Société Générale, αναμένει και τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση, κινήσεις που φέρνουν την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το investment grade. Όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος, η τελευταία αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας. Έτσι, αναμένει και από τη Fitch να ακολουθήσει στο βηματισμό των άλλων δύο οίκων, προβαίνοντας σε αναβάθμιση της Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να υλοποιείται έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Έτσι στη σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% στις 922,43 μονάδες με τον τζίρο στα 78,24 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,35% στις 2.236,54 μονάδες και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1,15% στις 644,77 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 4,89%, ο FTSE 25 κατά 5,10% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,28%.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με πτώση 1,14% στα 3,825 ευρώ, η Alpha Bank σημείωσε πτώση κατά 1,81% στα 1,086 ευρώ, η Eurobank κατά 0,67% στα 0,998 ευρώ και η Πειραιώς κατά 0,86% στα 1,388 ευρώ.

Υψηλότερη άνοδο μεταξύ των blue chips κατέγραψαν η Quest με κέρδη 1,38% στα 5,87 ευρώ, η Ελλάκτωρ στο 1,19%, η ΔΕΗ ελαφρώς κατά 0,66% που έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα στις τελευταία συνεδριάσεις, και η Titan με την ΕΥΔΑΠ στο 1,05% και στο 2%. Θετικό γύρισμα για τη Jumbo στο δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης με χαμηλό τα 14,86 ευρώ και κλείσιμο στα 15,44 ευρώ.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πετάει ο ΟΤΕ καθώς πάτησε στα 18,40 ευρώ, δείχνοντας ακόμη και σε πτωτικές συνεδριάσει εξαιρετικές άμυνες.

Από την άλλη, το rotation έφερε πιέσεις σε Μytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco με Aegean με χαρακτηριστικά profit taking.

Στα 19,39 ευρώ η Coca Cola που συνεχίζει την προσπάθεια επιστροφής στα 20 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Cenergy και Ικτίνος ηγήθηκαν της ανόδου με κέρδη 3,32% και 2,75%. Πτώση για ΑΒΑΞ, Epsilon Net και Παπουτσάνης.

Στα επιχειρηματικά, με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και σχετική ανησυχία παρακολουθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ραγδαίας ανόδου του κόστους σε υλικά και ενέργεια και στις τυχόν επιπτώσεις που αυτά επιφέρουν στο επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 800 εκατ. ευρώ (τιμές προϋπολογισμού διαγωνισμών χωρίς τη συμμετοχή επιχορηγήσεων ύψους 90%) που προωθεί στην Ανατολική Αττική (νέα έργα αποχέτευσης). Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει τη συμμετοχή της σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητάς της, νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, την ενεργειακή της μετάβαση, ενώ δεν σχεδιάζει προς το παρόν αύξηση στα τιμολόγια κοιτώντας κατά βάση να μειώσει το λειτουργικό της κόστος. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αξιολογεί στρατηγικές περαιτέρω ανάπτυξης για να ξεκλειδώσει τη μελλοντική αξία της εταιρείας, ζητώντας αλλαγές στο τρέχον ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο µμπορούν να καταστήσουν δυνατή την υλοποίηση τους και τη συμμετοχή της σε νέες δράσεις. Πάντως, περισσότερα στον τομέα αυτόν αναμένονται στην πορεία και μάλλον προς το τέλος της χρονιάς, ενώ θυμίζουμε ότι ήδη η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καταφέρει να δώσει το παρών στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδροτικό σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Σειρά αναβαθμίσεων για την Ελλάδα - Σε επενδυτική βαθμίδα έως το α' εξάμηνο του 2023

Νέο άλμα ακρίβειας τον Απρίλιο- Άνοδος 9,4% του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα

«Φωτιά» στην ενεργειακή σκακιέρα - Τα τρία σενάρια της Barclays για την Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider