Στο «κόκκινο» το ΧΑ μετά το sell off στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» το ΧΑ μετά το sell off στη Wall Street
Χάνονται οι 880 μονάδες στο ΧΑ. Άνοιγμα για περαιτέρω πτώση.

Τελευταία ενημέρωση 15:30

Το σκηνικό δεν είναι εποικοδομητικό για τις μετοχές και αυτό διαφαίνεται εδώ και καιρό παρά τον όποιο έλεγχο και την όποια σταδιακή απομάκρυνση προσπαθούσε να επιτευχθεί, ώστε να μην υπάρξει ένα πολεμικό σκηνικό. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και από τα βραχύβια ράλι που ναι μεν είχαν ένταση αλλά άμεσα υπήρχαν αρκετά βίαιες ρευστοποιήσεις.

Έτσι και χθες στη Wall Street σβήστηκε άμεσα το ράλι της Τετάρτης, σε μια χθεσινή συνεδρίαση όπου βγήκαν τα όπλα από τους πωλητές.

Μεγάλος χαμένος ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος απώλεσε 647 μονάδες ή 4,99% της αξίας του για να κλείσει στις 12.317 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών δέχτηκαν πιέσεις με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να χάνουν 6,8% και 7,6% αντίστοιχα. Η Microsoft υποχώρησε 4,4%, η Salesforce 7,1% και η Apple 5,6%. Να σημειωθεί πως η βαρύτητα της Apple είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βρίσκεται και στους τρεις δείκτες.

Οι αγορές έδειξαν να πουλάνε άμεσα το story του πρόεδρου της Fed και να μην πείθονται, πως δε θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις (παίζονταν το σενάριο αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης) διαφυλάσσοντας την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Στα εγχώριου ενδιαφέροντος οι προβολείς είναι στραμμένοι τόσο στο deal που επίκεινται μεταξύ της μιας πλευράς της Ελλάκτωρ (Μπάκου-Καϋμενάκη) με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil κ.α), έναντι τιμήματος που ίσως ανέλθει στα επίπεδα των 180-190 εκατ. ευρώ. Φυσικά υπήρξε άμεσα αναστολή διαπραγματεύσης στις δύο μετοχές ενώ να σημειωθεί πως επενδυτές είχαν προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις αν ληφθεί υπόψιν η έντονη ανοδική κίνηση των δύο τίτλων.

Επίσης η αγορά εξετάζει και τα νέα μετρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αναλυτικά, για μία «νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% - 80% των αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», μίλησε Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης από την ενεργειακή κρίση. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 εκ των οποίων 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανέφερε πως «αυτή η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας όπως αυτές υποβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Με αυτές οι παρεμβάσεις «που εξαντλούν με τα σημερινά δεδομένα το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μία φορά ότι παρεμβαίνει γενναία και δίκαια, ενισχύει και εμπλουτίζει διαρκώς τις πολιτικές της, απαντώντας στις εύλογες αγωνίες και αβεβαιότητας της κοινωνίας» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Στα της συνεδρίασης, η αγορά ακολουθεί το ρυθμό των ξένων και της Wall διολισθαίνοντας κατά 2,14% στις 869,73 μονάδες, με τον τζίρο στα 72,78 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 2,5% στις 2.096 μονάδες και ο τραπεζικός βουλιάζει κατά 4,04% στις 586,19 μονάδες.

Στις τράπεζες αλλά και σε επιμέρους τίτλους καταγράφεται το μεγαλύτερος βάρος των ρευστοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,45% στα 1,2735 ευρώ, η Eurobank κατά 4,28% στα 0,9208 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 3,79% και η Alpha σημειώνει απώλειες 3,89%.

Επίσης ισχυρό κλείδωμα θέσεων σε Mytilineos (-3,73%) αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,54%), ΕΕΕ (-3,40%), ΕΛΠΕ (-3,06%), και ΔΕΗ (-3,10%) που φτάνει σε νέα χαμηλά στα 6,87 ευρώ.

Άμυνες σε Jumbo, ΟΤΕ στις οποίες βγαίνει ένα bid με την πρώτη να ενισχύεται κατά 0,75% στα 14,87 ευρώ και τη δεύτερη κατά 1,54% στα 17,87 ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος αποστροφής προς το ρίσκο είναι πως 104 μετοχές είναι με αρνητικό πρόσημο μόλις 12 με θετικό και 46 παραμένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στην τελική ευθεία για την εξαγορά του 30,1% (των Μπάκου-Καϋμενάκη) από τον όμιλο Βαρδινογιάννη

Σταϊκούρας: Στα 3,2 δισ. ευρώ το νέο πακέτο μέτρων για το ρεύμα - Χτίσαμε 5 γραμμές άμυνας στην κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider