Μεικτά πρόσημα για την Wall Street, μετά από τη «ζάλη» των επιτοκίων και τον φόβο της ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα για την Wall Street, μετά από τη «ζάλη» των επιτοκίων και τον φόβο της ύφεσης
Απώλειες για τον Dow Jones και κέρδη για τον Nasdaq την Παρασκευή.

Σε αναζήτηση βηματισμού κινήθηκαν για την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, κλείνοντας με αρνητικά πρόσημα σε εβδομαδιαίο επίπεδο και με τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο να προσπαθούν να «συνέλθουν» από τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,13% ή 38,29 μονάδες στις 29,888 μονάδες, μετά από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους όπου έκλεισε την Πέμπτη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,22% ή 8,07 μονάδες στις 3.674 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε κατά 1,43% ή 152,25 μονάδες στις 10.798 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 5,8% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με όλους τους τομείς να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν τις 15 μονάδες, κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους. Στο ίδιο κλίμα και ο Dow Jones με πτώση 4,8% για την εβδομάδα, σημειώνοντας την 11η εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο. Ενώ το ίδιο ποσοστό πτώσης είχε και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Σημειώνεται πως και οι 3 βασικοί δείκτες έγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, με τον S&P 500 να έχει τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2020, έχοντας εισέλθει σε bear market (όταν η τιμή μιας ενός δείκτη πέφτει κατά τουλάχιστον 20% ή περισσότερο από τα υψηλά των 52 εβδομάδων).

Οι κινήσεις στην Wall Street και ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος λόγω του quadruple witching, την παράλληλη λήξη των παραγώγων δεικτών, μετοχών και των αντίστοιχων options τους. Ακόμα, τη Δευτέρα οι δείκτες θα μείνουν κλειστοί λόγω της αργίας της Juneteenth, όπου τιμάται στο το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ.

Η Fed και τα επιτόκια

Στο επίκεντρο του προβληματισμού των επενδυτών βρέθηκαν οι κινήσεις της Fed, με την αμερικανική τράπεζα να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της την Τετάρτη κατά 75 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 1994.

Καθώς η Fed συνεχίζει να δεσμεύεται για τη μείωση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, εντείνονται οι προβληματισμοί για το εάν η μείωση των τιμών θα έρθει χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ.

Εκτός της Fed, παρόμοιες ανησυχίες προκύπτουν και από την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), την ώρα που ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία είναι κι αυτός δεκαετή υψηλά.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Merck βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Seagen, σε ένα deal δεκάδων δισ. δολαρίων εάν αυτό τελικά υλοποιηθεί, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το εάν η εξαγορά θα ολοκληρωθεί, με το deal να ενδέχεται ακόμα και να αποβεί άκαρπο.

Η Seagen ειδικεύεται σε φάρμακα κατά του καρκίνου και η αξία κεφαλαιοποίησης της υπολογίζεται στα 28 δισ. δολάρια.

Στα Μάκρο, το αποτέλεσμα στον κλάδο της βιομηχανίας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Παρασκευή.

Με απώλειες τόσο σε ημερήσιο (0,5%), όσο και σε εβδομαδιαίο επίπεδο (1,9%), έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον χρυσό, μετά από μία εβδομάδα «roller-coster» για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή του πετρελαίου δέχθηκε πίεση αυτή την εβδομάδα. Tο WTI υποχώρησε κατά 8,03 δολάρια ή 6,8%, στα 109,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες έφτασαν το 9,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα «roller-coster» για τον χρυσό - Στο 1,9% οι απώλειες

Κέρδη για το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, σε μια αρνητική εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider