Κατακόρυφη άνοδος στην Wall Street, με ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατακόρυφη άνοδος στην Wall Street, με ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές
Ο S&P 500 ισοφάρισε το ρεκόρ με το μεγαλύτερο θετικό σερί εντός του 2022. Η προσοχή των επενδυτών στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε για την Πέμπτη η Wall Street , καταγράφοντας τα ισχυρότερα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν με όρεξη για τοποθετήσεις στα ταμπλό.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ανέβηκε 1,12% ή 346,87 μονάδες στις 31.384 μονάδες.

Ο S&P 500 κέρδισε 1,48% ή 56,72 μονάδες στις 3.901 μονάδες. Σημειώνεται πως είναι η τέταρτη διαδοχικά ανοδικά συνεδρίαση του δείκτη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ με το μεγαλύτερο θετικό σερί εντός του 2022.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,28% ή 259,49 μονάδες στις 11.621 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, όπως της Nvidia και της AMD, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή αύξηση κερδών που κατέγραψε η Samsung, ενδεικτικό των προοπτικών του κλάδου

Κρίνοντας από τη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη τις ανησυχίες που προκύπτουν από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και οι οποίες οδήγησαν το αμερικανικό στο χειρότερο κλείσιμο των τελευταίων πολλών χρόνων για το α' εξάμηνο του 2022.

Παρά το σημερινό κλίμα, καθώς το κόστος δανεισμού που προκαλούν οι αυξήσεις των επιτοκίων έχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στον περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης των Αμερικανών πολιτών, αρκετοί αναλυτές αναμένουν πως η άνοδος των επιτοκίων της Fed θα «φρενάρουν» από την αύξηση των 75 μονάδων βάσης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο (η μεγαλύτερη από το 1994).

Ωστόσο, επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στο Σαιντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, υπογράμμισε θέληση του για αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στην ισορροπία που χρειάζεται να βρεθεί ώστε να περιοριστεί ο πληθωρισμός με τρόπο που το αυξημένο κόστος δανεισμού να μην αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, ο Μπούλαρντ σημείωσε πως «έχουμε καλές πιθανότητες για να επιτύχουμε μια "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας».

Ακόμα ένα μέλος του Δ.Σ. της Fed, ο Κρίστοφερ Ουόλερ, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

«Μπορούμε να συζητήσουμε αν θα επιστρέψουμε στις 25 μονάδες βάσης ή αν ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να μειώνεται, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Η προσοχή στα στοιχεία για την οικονομία

Οι κινήσεις της Fed και το κατά πόσο η τράπεζα θα «αφήσει το γκάζι» από τις μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια θα κριθούν από τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το κατά ποσό αυτή επηρεάζεται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Αύριο, Παρασκευή, ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας της χώρας κατά τον Ιούνιο ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον ίδιο μήνα.

Ακόμα, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αρχή να κάνουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Οι αναλυτές αναμένουν να δουν κατά πόσο οι εξελίξεις με την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων έχουν επηρεάσει τα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Εμπορεύματα

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να ξεπερνά τα 100 δολάρια μετά από τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου σημείωσε μεγάλες απώλειες.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 4,3% ή 4,20 δολάρια στα 102.73 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ισχυροποιήθηκαν 4% ή 4,03 δολάρια στα 104.72 δολάρια ανά βαρέλι.

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν για την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, μετά από ένα σερί αρνητικών συνεδριάσεων.

Τα συμβόλαια το πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Αυγούστου, ενισχύθηκαν 0,2% ή 3,20 δολάρια στα 1.739,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, «κοιτώντας» προς τις 800 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider