Μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών
Σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν για την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω διάθεσης των επενδυτών για τοποθετήσεις στα ταμπλό και ακολουθώντας το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς.

Τα κέρδη ήρθαν παρά τους συνεχιζόμενους προβληματισμούς για ενδεχόμενο ύφεσης στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, εν μέσω των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο, που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Πέμπτη, έδειξαν πως οι επικεφαλής της ΕΚΤ σκέφτονται αυξήσεις των επιτοκίων μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης μέσα στον Ιούλιο, όπως έχει προαναγγελθεί από την ΕΚΤ.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις από τη Βρετάνια, αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες. Ο ίδιος είπε πως αποσύρεται από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος (Τόρις) και πως θα μείνει μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα, κάτι που μένει να φανεί το πόσο μπορεί να «προχωρήσει» δεδομένης της ευρείας δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Τζόνσον στο πολιτικό στερέωμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,88% στις 415,01 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 2,01% στις 3.490 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 1,21% στις 7.194 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,93% στις 12.837 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,60% στις 6.006 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 2,99% στις 21.547 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε 2,09% στις 8.114 μονάδες.

Μάκρο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάιο, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα καθιστούν δύσκολη την επεξεργασία των παραγγελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση, έπειτα από την αναθεωρημένη προς τα πάνω αύξηση κατά 1,3% τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι η παραγωγή θα ενισχυθεί κατά 0,4% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, «κοιτώντας» προς τις 800 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider