Με κέρδη το φίνις της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ξεχώρισε η άνοδος των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη το φίνις της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ξεχώρισε η άνοδος των τραπεζών
Και πάλι πάνω από τις 800 μονάδες η ελληνική αγορά, αναμένοντας τις ανακοινώσεις της Fitch για την οικονομία.

Με άνοδο σε ημερήσιο επίπεδο αλλά και με μικρές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ανακτά και πάλι τις 800 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών πήγε κόντρα στις επιφυλακτικές κινήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα παραμένει ανήσυχη για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Παράλληλα, το θετικό κλίμα στο ΧΑ δεν πτοήθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ελληνική οικονομία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, που έδειξαν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλό 29 ετών για τον Ιούνιο.

Ακόμα, η αγορά αναμένει την έκθεση της Fitch για την Ελλάδα, που αναμένεται να δημοσιευτεί το βράδυ της Παρασκευής. Από την πλευρά τους, Citi και Société Générale δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της χώρας μας από την Fitch.

Η εικόνα στο ταμπλό

O Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύθηκε 0,87% στις 802,16 μονάδες και ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε πάνω από τα 84 εκατ ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ είχε υψηλό στις 805,63 μονάδες και χαμηλό στις 797,70 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45%.

O Large Cap ανέβηκε 1,10% στις 1.921 μονάδες, ο Mid Cap 0,24% στις 1.304 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε 3,91% στις 484,20 μονάδες.

Από τις επιμέους μετοχές, κέρδη 6,66% σημείωσε η Alpha Bank, άνοδο 3,72% η Τράπεζα Πειραιώς και κέρδη 3,18% η μετοχή της Eurobank.

Στον αντίποδα, απώλειες 2,61% κατέγραψε η μετοχή της Intralot.

Η αποτίμηση της Beta Χρηματιστηριακής στην εβδομάδα

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιο της, «τα νέα φετινά χαμηλά ενεργοποίησαν αγοραστικά αντανακλαστικά ευθυγραμμίζοντας την εγχώρια αγορά με την τάση των ξένων αγορών. Οι αγοραστές επανήλθαν σε ένα χρονικό σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο από μακροοικονομικές ανακοινώσεις διορθώνοντας κάποιες από τις έντονες πτωτικές στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί. Το ρίσκο δεν έχει αλλάξει απλώς η ενσωμάτωση του πιθανόν να οδήγησε κάποιες υπερβολές γεγονός που σύντομα θα αξιολογηθεί ανάλογα από τους επενδυτές. Μια πρώτη τέτοια αξιολόγηση έτυχαν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αναγνώσεις από την διατήρηση της κερδοφορίας στο επίπεδο των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης έδωσαν το έναυσμα για μια πιο μαζική ανοδική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο που ούτως ή άλλως είναι σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση της τάσης. Ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας να ενσωματώθηκαν και προσδοκίες για μια θετική εξέλιξη από την αποψινή αξιολόγηση της Fitch η οποία βρίσκεται σε απόσταση δύο βημάτων από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως και να έχει σε ένα κλίμα φθοράς και έντονης επιφύλαξης λίγες καλές ειδήσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά. Το διάλλειμα από την φορτισμένη αρνητικά ειδησεογραφία έφερε στην επιφάνεια επιχειρηματικές συμφωνίες ή εν δυνάμει συμφωνίες που μάλλον είχαν περάσει στο παρασκήνιο. Επίσης η εικόνα της αγοράς έβγαζε περισσότερο έντονα το στοιχείο της ευκαιρίας σε μετοχές σημαντικού ειδικού βάρους πέρα από τις τράπεζες απλώνοντας έτσι και την ρευστότητα στο σύστημα. Παράλληλα οι ξένες αγορές πήραν ανάσες από την μείωση των τιμών στις πρώτες ύλες και την προσδοκία μια πιο μετριοπαθούς στάσης των κεντρικών τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο ενόψει του κρίσιμου τελευταίου δεκαήμερου του μήνα. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη 13 Ιουλίου είναι ίσως η κομβική στιγμή της επόμενης εβδομάδας όχι μόνο για τις αμερικανικές αγορές αλλά για το σύνολο των Χρηματιστηρίων καθώς θα υπαγορεύσει το ρυθμό με τον οποίο ενδεχομένως θα συνεχίσει να ακριβαίνει το κόστος χρήματος από το Σεπτέμβριο και μετά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider