Ευρωαγορές: Αλλαγή κατεύθυνσης και κλείσιμο με κέρδη για τον Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αλλαγή κατεύθυνσης και κλείσιμο με κέρδη για τον Stoxx
Ενδοσυνεδριακά συνέβαλε στην ανατροπή και η προσπάθεια ανάκαμψης που καταβάλουν οι Αμερικανοί επενδυτές αρχής γενομένης την έναρξη της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ανετράπη τελικά την Τρίτη το αρχικά αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη, ενώ παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά συνέβαλε στην ανατροπή και η προσπάθεια ανάκαμψης που καταβάλουν οι Αμερικανοί επενδυτές αρχής γενομένης την έναρξη της συνεδρίασης στην Wall Street.

Εν μέσω της διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, οι αγορές εξετάζουν τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τόσο για το τρέχον χρονικό διάστημα αλλά κυρίως για τον ερχόμενο χειμώνα, με το «χτίσιμο» ενεργειακών αποθεματικών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο φόντο της ενεργειακής κρίσης, το ευρώ κινείται ακόμα πιο κοντά προς την ισοτιμία με το αμερικανικό δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, «γράφοντας» για την Τρίτη νέο χαμηλό 20 ετών.

Το αρνητικό κλίμα συντηρείται από την ανακοίνωση του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία, για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με τον δείκτη προσδοκιών να κινείται σημαντικά πιο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και τα οποία αναμένεται να δείξουν πως οι τιμές στην αμερικανική οικονομία «τσίμπησαν» παραπάνω από το 8,6% του πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Μάιο. Νέα αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να οδηγήσει την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) σε επιθετικότερη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση.

Οι δείκτες κατά το κλείσιμο

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,41% στις 416,72 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,38% στις 3.484 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 7.207 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,50% στις 12.896 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,80% στις 6.044 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,38% στις 21.486 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,60% στις 8.016 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τρικυμία του Nord Stream 1 - Το σενάριο ύφεσης και o φόβος στασιμοπληθωρισμού

ZEW: «Μαύρα μαντάτα» για την πορεία της γερμανικής οικονομίας τον Ιούλιο - Αρνητικές οι προοπτικές τους επόμενους 6 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider