Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό 13 μηνών για τον S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό 13 μηνών για τον S&P 500
Οριακές απώλειες για Dow Jones και Nasdaq με τον S&P 500 να είναι η ηττημένος της βραδιάς.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύτηκε η Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως επηρεάστηκαν από τρεις βασικούς παράγοντες, πέρα από τις ευρύτερες, δυσμενείς προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία εν μέσω και «σύννεφων ύφεσης».

Αρχικά, τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο έδειξαν πως ο πληθωρισμός επιμένει και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν άνω των εκτιμήσεων, στο 0,4%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, που μετρά τι λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο PPI αυξήθηκε 8,5%, κάτι που συνιστά ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Αύγουστο.

Επίσης, η Fed φαίνεται πως θα δρομολογήσει νέες αυξήσεις επιτοκίων, στη μάχη της να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό που καλπάζει και στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώθηκε και από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου και την επιτοκιακή άνοδο των 75 μονάδων βάσης. Oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα και επανέλαβαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις δείξουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική πολιτική, προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις τιμές», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, ο πληθωρισμός «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής» και εκτίμησαν πως χωρίς την άνοδο των επιτοκίων, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που είχε θέσει η FOMC. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό Αυγούστου που διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των ειδικών και «παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός και πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Επιτροπής, ενώ υποχωρούσε πιο αργά από το αναμενόμενο», όπως τονίζεται στα σχετικά πρακτικά.

Τέλος, για πιθανότητα μεγάλη πτώσης στην αξία των αμερικανικών μετοχών έκανε λόγο το στέλεχος του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν, μιλώντας στο CNBC. Ο διευθυντής νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του Ταμείου ανέφερε πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και οι μειωμένες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση στην αξία των μετοχών. Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν, για το ότι ο S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου μπορεί να σημειώνει περαιτέρω πτώση κατά 20% το επόμενο διάστημα, ο Άντριαν απάντησε πως «αυτό είναι σίγουρα πιθανό». Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500 έχει απωλέσει το 25% της αξίας του από την αρχή του 2022 έως και χθες.

Η κίνηση των δεικτών

Χαμένος της βραδιάς ήταν ο S&P 500 που καταγράφει εξαήμερο αρνητικό σερί απωλειών ενώ έκλεισε σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων (13 μηνών ή 1 έτους και ενός μήνα)μ, ενώ Dow Jones και Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες.

Ειδικότερα:

  • Ο Dow Jones έχασε 0,10% στις 29.210 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολίσθησε 0,33% στις 3.577 μονάδες
  • Ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε 0,09% στις 10.417 μονάδες

Μάκρο

Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα και 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το τελευταίο να αντιστοιχεί στην αύξηση του Αυγούστου. Εξαιρουμένων μόνο των τροφίμων και της ενέργειας, ο PPI ήταν σταθερός.

Ο πληθωρισμός είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας για το έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η Fed αντέδρασε αυξάνοντας τα επιτόκια πέντε φορές φέτος για συνολικά 3% και αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια τέταρτη συνεχή αύξηση 0,75% όταν συνεδριάσει ξανά σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι η Fed έχει ακόμα δουλειά να κάνει. Πράγματι, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν υπήρξε πρόοδος στον πληθωρισμό». Η ανακοίνωση του PPI έρχεται μια μέρα πριν από τον πιο σημαντικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα δύο μέτρα διαφέρουν στο ότι ο PPI μετρά τις τιμές σε επίπεδο χονδρικής ενώ ο CPI μετράει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις τιμές στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Οκτωβρίου, μετά και τη μειωμένη εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση από τον OPEC+.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 2,3%, στα 87,27 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά από απώλειες σχεδόν 2% την Τρίτη. Το Brent Δεκεμβρίου που αποτελεί και παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, διολίσθησε 1,84 δολάρια ή σχεδόν 2%, στα 92,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές τόσο για το WTI όσο και για το Brent σημείωσαν τη χαμηλότερη επίδοσή τους εδώ και οκτώ ημέρες. Η βενζίνη Νοεμβρίου είχε οριακά κέρδη 0,1% στα 2,6303 δολ/γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου κατέγραψε επίσης οριακή άνοδο 0,1% στα 3,9328 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο Νοεμβρίου αποδυναμώθηκε 2,4% στα 6,435 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Με απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι τιμές του χρυσού, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό με τα νέα κέρδη του δολαρίου, αφαίρεσαν από το πολύτιμο μέταλλο τα κέρδη που σημείωσε κατά την διαπραγμάτευση της Τρίτης.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 1.677,5 δολαρίων/ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 0,5% ή 8,5 δολαρίων/ουγγιά. Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 2,8% στα 18,938 δολάρια/ουγγιά, όπως και ο χαλκός Δεκεμβρίου που έχασε 1,1% στα 3.425 δολάρια/λίβρα. Απώλειες και για την πλατίνα Ιανουαρίου, η οποία υποχώρησε κατά 881 δολάρια/ουγγιά, με απώλειες 2%, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου έχασε 0,7% και έκλεισε στα 2.136,4 δολάρια/ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στον πληθωρισμό

Gazprom: Η Ευρώπη θα «παγώσει» ακόμη και με γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου

Στροφή σε πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εξετάζει η Ευρώπη ενόψει χειμώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider