Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια ανάκτησης των 870 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια ανάκτησης των 870 μονάδων
Ήπια άνοδος για το Χρηματιστήριο και προσπάθεια ανάκτησης των 870 μονάδων.

Φτάνοντας στην τελευταία ημέρα των αποφάσεων της Fed, οι όποιες εναπομείνασες ελπίδες για ένα pivot συνέχισαν να εξαλείφονται το τελευταίο 24ωρο, με τις αγορές να επανέρχονται σε μια επιθετική τιμολόγηση ως προς τα επιτόκια φτάνοντας την τελική γραμμή σε επίπεδα οριακά άνω του 5%.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο βασικός μοχλός πίσω από αυτό ήταν ένας ακόμη γύρος αμερικανικών στοιχείων χθες, τα οποία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας ήταν πιο σφιχτή και η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως, κάτι που θεωρητικά θα δώσει στη Fed περισσότερο χώρο για να διατηρήσει ένα ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια. Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε μια ένα ισχυρό turnaround, με τον S&P 500 να χάνει έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από +15 μονάδες βάσης εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας την Τρίτη έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές. Η BoE διοργάνωσε δημοπρασία των πρώτων 750 εκατ. λιρών σε τίτλους μικρής διάρκειας που θέλησε να ξεφορτωθεί σαν μια πρώτη κίνηση αναστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της οποίας στήριξε την οικονομία κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας.

Περνώντας προς τα εγχώρια και στο Χρηματιστήριο, βραχυπρόθεσμοι επενδυτές συνέχισαν χθες σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών, με την αγορά έτσι να υποαποδίδει έναντι της ανοδικής κίνησης των ευρωαγορών, με τον ΓΔ να υποχωρεί ελαφρώς χαμηλότερα από τις 870 μονάδες. Επιπλέον, το profit taking συνοδεύτηκε από ήπια επίπεδα τζίρου έναντι της έντονης ανόδου της Δευτέρας, κάτι που συνεπάγεται πως αρκετοί επενδυτές διατήρησαν σημαντικό μέρος των θέσεών τους.

Παράλληλα, επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να ψηλώνουν τις τιμές στόχους για τράπεζες και άλλες εισηγμένες. Ενδεικτικό πως χθες η Goldman Sachs έδωσε υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σύσταση «buy») και πιο συγκεκριμένα στα 4,20 ευρώ (από 4,10 ευρώ προηγουμένως), με ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 14,4% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 870 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 866 και 843 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 888 και 900 μονάδες.

Πρώτος στόχος για τους αγοραστές είναι η ανάκτηση των 870 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,2% στις 869,96 μονάδες.

Εντολές από τους αγοραστές σε τράπεζες και Τέρνα Ενεργειακή. Συγκεκριμένα, άνοδο 1,02% καταγράφει η Alpha Bank φτάνοντας τα 0,93 ευρώ, ενώ στο 0,3% και 0,11% συνεχίζουν Eurobank και ΕΤΕ.

Κέρδη 1,53% καταγράφει η Τέρνα Ενεργειακή φτάνοντς τα 19,20 ευρώ ενώ σε αγορές προχωρούν οι επενδυτές και προς τον ΟΠΑΠ (0,72%), Jumbo (0,49%), ΔΕΗ (0,48%), και Μυτιληναίο (0,54%).

Ισχυρή άνοδο και για τον ΟΛΠ με κέρδη 1,73% στα 16,44 ευρώ, ενώ και η Lamda (1,01%) ανακάμπτει μετά το σημείο εισόδου που υπήρξε κατά τη χθεσινή διόρθωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η στρατηγική των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2023: Στροφή σε ψηφιακές επενδύσεις και έρευνα- Έμφαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

«Καλάθι» του νοικοκυριού: Αυτά είναι τα προϊόντα στις λίστες των σούπερ μάρκετ

Ρεύμα: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των προμηθευτών – Εντός του μήνα ο μηχανισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider