Προς το φίνις η Wall Street - Ολοταχώς για τη χειρότερη χρονιά από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς το φίνις η Wall Street - Ολοταχώς για τη χειρότερη χρονιά από το 2008
«Κόκκινοι» οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση μίας εφιαλτικής χρονιάς.

Τελευταία ενημέρωση 20:19

Η Wall Street στην τελευταία της συνεδρίαση για το 2022 οδεύει με «σπασμένα τα φρένα» για την χειρότερη χρονιά της από το μακρινό 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, οι φόβοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έπληξαν κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές και «σκοτείνιασαν» το επενδυτικό κλίμα.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βαδίζουν προς τη χειρότερη χρονιά τους εδώ και 14 χρόνια, που αναμένεται να διακόψει ένα τριετές κερδοφόρο σερί, με τον Dow Jones να είναι ο μόνος «διασωθείς» υποχωρώντας κατά 8,58%. Στον αντίποδα, ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση κατά 19,24% και 33,03%, αντίστοιχα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχωρεί 1,12% στις 32.849 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 1,25% στις 3.801 μονάδες
  • Ο Nasdaq κάνει βουτιά 1,33% στις 10.339 μονάδες

Με το 2023 να πλησιάζει, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο «πόνος» δεν έχει τελειώσει και αναμένουν ότι η bear market θα συνεχιστεί έως ότου χτυπήσει μια ύφεση ή η Fed αλλάξει νομισματική πολιτική.

«Είμαστε κάπως κολλημένοι σε ουδέτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα από ό,τι υπάρχουν γνωστές απαντήσεις. ... Έχουμε πολλά να διευθυτήσουμε την ερχόμενη σεζόν, ενώ σκεφτόμαστε τις πιέσεις που θα υπάρξουν στα περιθώρια κέρδους», τονίζει η Ρεμπέκα Φέλτον, ανώτερη στρατηγική αναλύτρια γοράς στο Riverfront Investment Group. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, αλλά σίγουρα θα χαρούμε να δούμε το 2022 να τελειώνει», πρόσθεσε.

Παρά τις ετήσιες απώλειες, σε επίπεδα τριμήνου, ο Dow σημειώνει άνοδο 15,65% ενώ κατευθύνεται επίσης προς το καλύτερο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο S&P ενισχύεται κατά 7,35% και αναμένεται να ξορκίσει τις τρεις συνεχόμενες τριμηνιαίες απώλειες. Ο Nasdaq διολίσθησε 0,92%, για τέταρτο συνεχόμενο «κόκκινο »τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2001.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Η «κλειδωμένη» - εξασφαλισμένη ΑΜΚ, οι μέτοχοι και οι big business

ΗΠΑ: Επικυρώθηκε από τον Μπάιντεν ο προϋπολογισμός των 1,7 τρισ. δολαρίων - 45 δισ. στην Ουκρανία

Κίνα: Το γουάν προς τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από το 1994

gazzetta
gazzetta reader insider insider