Διστάζει προς υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Κινήσεις σε στενό εύρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστάζει προς υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Κινήσεις σε στενό εύρος
Σε θετικό έδαφος ο κλάδος της ενέργειας, υποχωρούν ελαφρώς οι τράπεζες.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει λίγο ή πολύ να αποτελεί τον βασικό «οδηγό» για τις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο να προσπαθεί να λάβει μια διαφορετική κατεύθυνση στεκούμενο στις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και στην υπεραπόδοση αυτής.

Ήδη η πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και των βαριών χαρτιών της αγοράς προεξοφλεί μια περαιτέρω δυναμική. Αυτό το μήνα, η Fitch λαμβάνει θέση για την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για εφέτος και τα σενάρια δείχνουν προς μια κατεύθυνση αναβάθμισης στέλνοντας την οικονομία ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημείωσε η Barclays, η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής μέχρι μιας ιδιαίτερα θετική επίδοση ως προς το σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής μεταβλητής της ανάπτυξης), με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται ραγδαία. Πέραν αυτού, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να επιταχυνθεί και η ζήτηση για τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου σε συνδυασμό με άλλα θετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης (άφθονα ταμειακά διαθέσιμα, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια και μια ευνοϊκή δομή καθώς το μεγαλύτερο τμήμα κατέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μπορεί να επιφέρει το πέρασμα προς την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης όπου υπάρχει η γενικότερη αίσθηση πως έχει καθυστερήσει αρκετά, όπως τονίζει η Barclays.

Ως προς τον πληθωρισμό και ειδικότερα της εξέλιξης που έχει σε αμερικανικό έδαφος, οι αναλυτές λαμβάνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί πιο σταθερά από τα επίπεδά του νωρίτερα το 2022, ακόμα κι αν απομένει λίγο ακόμη πριν φτάσει σε μια τροχιά για τον στόχο της Fed. Όσον αφορά τη Fed, η ανακοίνωση του πληθωρισμού οδήγησε σε αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα μειώσουν ξανά τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μεταβαίνοντας από τις 50 μ.β στις 25 μ.β.

Η εικόνα στο ταμπλό

Για το ΧΑ, όπως ανέλυσε και χθες το insider.gr απαιτούνται νέοι καταλύτες για μια περαιτέρω ώθηση προς πολυετή υψηλά και μια εξέλιξη των όσων deals παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Από την άλλη, η εκλογική αναμέτρηση και το σενάριο πολλαπλών αναμετρήσεων κοστίζει ακριβά!

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,08% στις 963,46 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να ξεπερνά τα 5,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,12% στις 2.337 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,18% στις 701,46 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο στα 1,129 ευρώ, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 0,5% στα 3,97 ευρώ. Ήπιες απώλειες 0,3% για τη Eurobank, ενώ η καλύτερη εικόνα της Πειραιώς συνεχίζεται καταγράφοντας άνοδο 0,03% στα 1,59 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται επίσης ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες σημειώνουν ΜΟΗ και Lamda, χωρίς ωστόσο κατί εντυπωσιακό εκαττέρωθεν, καθώς τα βαριά χαρτιά παραμένουν σε ένα στενό εύρος κίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείδωσε στη Νοva η Euroleague

Κατασκευές: Το «μίγμα» των χαρτοφυλακίων, το ανεκτέλεστο των 10,5 δισ. και τα προνομιακά πεδία

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για υποβολή αιτήσεων -Στις 28/2 ανοίγει ο 2ος κύκλος πληρωμών έως 1.600 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider