Wall Street: Αρνητικά πρόσημα παρά τις νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αρνητικά πρόσημα παρά τις νέες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού
Απώλειες 470 μονάδων για τον Dow Jones, στο -1,2% ο S&P 500.

Τελευταία ενημέρωση 22.18

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τετάρτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς παρά την αισιοδοξία πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους, μετά και τη νέα μείωση που κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Δεκέμβριο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει μουδιασμένο, τερματίζοντας το ράλι του Ιανουαρίου στην Wall Street.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 473 μονάδων ή 1,4% στις 33.437 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,2% στα επίπεδα των 3.942 μονάδων. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει πτώση 0,86% και βρίσκεται στις 11.000 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Tesla, ανακάμπτοντας μερικώς από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ σε θετικό έδαφος διαπραγματεύεται και ο τίτλος της United Airlines, μετά την ανακοίνωση των επιδόσεών της για το δ' τρίμηνο, οι οποίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, οι δείκτες της Wall Street υποδέχθηκαν με «παγωμάρα» τα αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών (Goldman Sachs και Morgan Stanley) για το δ' τρίμηνο, τα οποία έφεραν μικτά πρόσημα στην αμερικανική αγορά, με τους Dow Jones και S&P να περνάνε σε αρνητικό έδαφος, ενώ μικρά κέρδη σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης.

Μάκρο

Ισχυρή συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα σημάδι για υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών εν μέσω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,1% έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για συρρίκνωση 1% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 0,9%. Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν 1,1% έναντι πτώσης 0,6% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 0,5%.

Την ίδια στιγμή, κάμψη κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην αμερικανική οικονομία για τον Δεκέμβριο. Ο PPI διαμορφώθηκε στο 6,2% σε ετήσιο επίπεδο από 7,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε συρρίκνωση 0,5% έναντι αύξησης 0,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 0,1%. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση του PPΙ στις ΗΠΑ από τις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,6%. Σε μηναίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε άλλα στοιχεία, η Fed σήμερα ανακοίνωσε την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας σε ποσοστό 0,7% για τον μήνα Δεκέμβριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν υποχώρηση μόλις 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσημο: Η Microsoft ανακοίνωσε πως απολύει 10.000 υπαλλήλους

Πολ Κρούγκμαν: Η Tesla δεν μπορεί ποτέ να γίνει όσο κερδοφόρα όσο η Apple

Το fund των 1,3 τρισ. δολαρίων λέει πως η απληστία των επιχειρήσεων έχει «ξεφύγει»

gazzetta
gazzetta reader insider insider