Χρηματιστήριο Αθηνών: Ευθυγραμμίζεται με τις πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ευθυγραμμίζεται με τις πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές
Οι επενδυτές κάνουν ένα «διάλειμμα» από το ανοδικό ράλι του 2023 με το Χρηματιστήριο να κινείται διορθωτικά την Πέμπτη.

Κοκκινίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά τις πολλαπλές ανόδους έχει περιθώρια για διορθώσεις, ενώ το κλίμα τόσο στη Γηραιά Ήπειρο, όσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει συννεφιασμένο.

Στη Wall Street το βράδυ της Τετάρτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 33.296 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 614 μονάδων ή 1,81%, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.928 μονάδες, με πτώση 1,56%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις» με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της σε νομοθετικό ελιγμό για να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ ενδέχεται να γίνει κρίσιμη πολύ γρήγορα.

Πίσω στην Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 980,67 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,90%. Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, 38 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,51%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+0,49%), της Τιτάν (+0,44%) και του ΟΠΑΠ (+0,38%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-1,97%), της Alpha Bank (-1,68%), της Eurobank (-1,57%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,51%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+3,14%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,30%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-1,67%), των Προσωπικών Προϊόντων (-1,10%) και των Τραπεζών (-1,07%).

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί στο -1,31% και τις 724 μονάδες. Οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1,6% και -1,7% αντίστοιχα), ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,5% και το 1,16 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -0,7% και το 4,08 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος πως η δημοπρασία του 6ετούς senior preffered ομολόγου από τη Eurobank, ξεκίνησε καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών και στόχος της τράπεζας είναι να αντλήσει μισό δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,5%, δίχως να αποκλείεται αναπαίσθητες τροποποιήσεις, αναλόγως με το ύψος και την ποιότητα των προσφορών, με την τράπεζα να έχει δώσει mandate στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και UBS Investment Ban ώστε να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: «Φωτιά» στις πωλήσεις παγκοσμίως - Ρεκόρ με σχεδόν 600 δισ. δολάρια

«Ψυχρολουσία» για πολίτη στον Διόνυσο: Του ήρθε λογαριασμός ύδρευσης 102.966 ευρώ

Spitogatos: Σταθερές οι αυξήσεις σε τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων το 2022 σε όλη την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider