Ο αμερικανικός πληθωρισμός «μπερδεύει» τη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αμερικανικός πληθωρισμός «μπερδεύει» τη Wall Street
Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ αποκλιμακώνονται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμένονταν ενώ οι 3 κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα.

Τελευταία ενημέρωση 20:31

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται την Τρίτη στην Wall Street καθώς ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο, ανήλθε στο 6,4%, ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο (τον Δεκέμβριο ήταν 6,5% ενώ για τον τρέχοντα μήνα οι προβλέψεις έλεγαν πως θα υποχωρήσει στο 6,2%).

Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, το ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τις 25 μονάδες βάσης, καθώς ο στόχος του 2% αρχίζει να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, όπως προεξοφλούν ορισμένοι αναλυτές.

«Αν και δεν υπήρξαν σημαντικές εκπλήξεις στη σημερινή ανάγνωση του ΔΤΚ, είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, θα μπορούσε να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να τον δούμε σε μέτρια έως κανονικά επίπεδα», δήλωσε ο Μάικ Λόγουενγκαρντ, από τη Morgan Stanley Global Investment. «Το ερώτημα παραμένει εάν ο πληθωρισμός θα μπορέσει να πέσει στα επίπεδα-στόχους της Fed με την αγορά εργασίας να είναι τόσο σφιχτή όσο είναι αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Αυτή θα μπορούσε να είναι η συνταγή για μια ήπια προσγείωση, αλλά μένει να δούμε πότε η Fed θα απομακρυνθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων και εάν η αγορά εργασίας θα χάσει την ανθεκτικότητά της» κατέληξε.

Μετά την τελευταία αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, το εύρος των επιτοκίων της Fed κυμαίνεται στο 4,5%-4,75%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007. Η Fed έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, έχοντας προβεί μέχρι και σήμερα σε οχτώ αυξήσεις την επιτοκίων της, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν και τα τελευταία σημάδια επιβράδυνσης είναι «ενθαρρυντικά», χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να εδραιωθεί η αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά πτωτική πορεία. «Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο (σ.σ. την υφιστάμενη επιτοκιακή πολιτική», μέχρι να γίνει η δουλειά» επεσήμανε, αναφερόμενος στον στόχο των αξιωματούχων για πληθωρισμό στο 2%. Ο Πάουελ τόνισε επανειλημμένα ότι η Fed δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, παρά το ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», όπως είπε ο ίδιος. «Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι έχουμε νικήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες της αγοράς για μία ηπιότερη στάση από μέρους της Fed όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική. Ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε, παράλληλα, για τον κίνδυνο μιας «πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής» που εφαρμόζεται στην παρούσα φάση, κάνοντας λόγο για «λίγες ακόμα αυξήσεις» που έπονται.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones υποχωρεί 0,38% στις 34.115 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 0,10% στις 4.132 μονάδες
  • Ο Nasdaq ενισχύεται 0,24% στις 11.921 μονάδες

Μάκρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα. Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριου μειώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 1,5% τον Δεκέμβριο. Το μέσο ύψος των εβδομαδιαίων απολαβών στη χώρα υποχώρησε 1,5% έναντι μείωσης 2,6% τον Δεκέμβριο.

Άνοδο παρουσίασε για τον Ιανουάριο ο δείκτης για την εμπιστοσύνη που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) της χώρας. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των αμερικανικών ΜμΕ διαμορφώθηκε στις 90,3 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,5 μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Παράλληλα, η πλειονότητα των επιχειρηματιών αναμένει καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες για τους επόμενους 6 μήνες. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 49 ετών, τον 98 μονάδων, για 13ο συνεχόμενο μήνα.

  • Το 26% των ΜμΕ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, ποσοστό μειωμένο κατά 6% από την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου.
  • Το 42% των ΜμΕ ανέφερε πως αύξησε τις τιμές που πωλεί τα προϊόντα του, ποσοστό μειωμένο κατά 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και καθώς φαίνεται πως υποχωρούν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
  • Το 45% των ΜμΕ δήλωσε πως δύσκολα καλύπτει τις κενές θέσεις εργασίας που έχει στην επιχείρηση, διατηρώντας το εν λόγω ποσοστό κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με το Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ενίσχυση των εσόδων της εμφάνισε η Coca-Cola για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική ποτοποιία. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 10,1 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 7% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα τα 10 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 45 σεντ, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πως η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων της αυξήθηκε 12%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε 1%. Για το σύνολο του 2023, η Coca-Cola αναμένει πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα παρουσιάσουν ετήσια αύξηση μεταξύ του 4% και του 5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,9%.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Restaurant Brands για το δ' τρίμηνο του 2022, με την καναδική αλυσίδα εστιατορίων (κατέχει τα brands Tim Hortons και Burger King, μεταξύ άλλων) να ανακοινώνει αλλαγή στη θέση του CEO της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα τον Καναδά, τα κέρδη για το δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 336 εκατ. δολάρια ή 74 σεντ ανά μετοχή έναντι 262 εκατ. ή 57 σεντ ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 72 σεντ ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν μια μέτρηση στα 74 σεντ ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα της Restaurant Brands έφτασαν τα 1,69 δισ. δολάρια έναντι 1,55 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2021, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Παράλληλα, η Restaurant Brands ανακοίνωσε πως ο μέχρι σήμερα επικεφαλής λειτουργιών, Τζόσουα Κόζμπα, θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου. Ο Κόζμπα θα αναλάβει καθήκοντα CEO από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Ο ίδιος αντικαθιστά τον Χοσε Σιλ, που ήταν CEO της Restaurant Brands από το 2019. Ο Σιλ θα μείνει στην εταιρεία για ένα χρόνο ακόμα, βοηθώντας στη μετάβαση της αλλαγής ηγεσίας.

Να κλείσει τρία τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Walmart, ζητώντας από τους εργαζομένους που απασχολούνται στα συγκεκριμένα hubs να μετακινηθούν, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει από όλους τους εργαζομένους της στον κλάδο της τεχνολογίας να προσέρχονται στο γραφείο για εργασία, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι πλέον οι εταιρείες φαίνεται να εγκαταλείπουν την επιλογή της τηλεργασίας που κατέστη αναγκαία λόγω της πανδημίας. Ο «γίγαντας» της λιανικής αναμένεται, συγκεκριμένα, να βάλει «λουκέτο» στα γραφεία που στεγάζουν προσωπικό τεχνολογίας στο Όστιν του Τέξας, στο Κάρλσμπαντ στην Καλιφόρνια και στο Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Η εταιρεία αναμένεται να πληρώσει για τις ανάγκες των εργαζομένων, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλα γραφεία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η Walmart ελπίζει να μπορέσουν να μετακινηθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ μερίδα αυτών θα μπορέσει να εργάζεται με τηλεργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ford απολύει 3.800 υπαλλήλους της στην Ευρώπη

Eurostat: Στο 3,5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 - Ανοδικά η απασχόληση

Τι προτείνουν οι Ευρωπαίοι για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων – Συστάσεις για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider