«Κόβει» ταχύτητα το Χρηματιστήριο - Μάχη πέριξ των 1.100 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» ταχύτητα το Χρηματιστήριο - Μάχη πέριξ των 1.100 μονάδων
Την υπέρβαση των 1.100 μονάδων διεκδικεί το ΧΑ κόντρα στο Πάσχα και στη διεθνή επιφυλακτικότητα.

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Σε διαφορετικό μήκος κύματος το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι της πορείας που ακολουθεί η Wall Street, με τα επερχόμενα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, να καθορίζει τις διαθέσεις των επενδυτών.

Πάρολα αυτά, η απομάκρυνση των ξένων χαρτοφυλακίων τόσο από την αμερικανική αγορά αλλά και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές και η στροφή τους προς τις αναδυόμενες ευνοεί το ΧΑ, ενώ και ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύει το σήμα στο ραντάρ των ξένων.

Συγκεκριμένα, αν και μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αρκετά δύσκολη έως απίθανη, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ισχυρό ράλι, όπως εκτιμά η Societe Generale.

Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που θεωρείται πιο πιθανό για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα. Ως εκ τούτου, η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Παράλληλα, τη θετική της στάση ως προς τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να διατηρεί η Morgan Stanley μετά και το «πάγωμα» των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα του τέλους Μαρτίου, καθώς δεν αναμένει κάποια ουσιώδη αρνητική επίπτωση στο consensus των εκτιμήσεων.

Από την άλλη, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι κινήσεις των εισηγμένων στο μέτωπο των deals, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στους επενδυτές. Motor Oil και Jumbo έσπασαν τα κοντέρ.

Συγκεκριμένα, εκτίναξη όλων των οικονομικών μεγεθών καταγράφηκε στα αποτελέσματα της Motor Oil για τη χρήση του 2022, με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου να διαμορφωθεί στα 967,209 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 377,96% από το 2021, όταν ήταν 202,363 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 16,63 δισ. ευρώ, έναντι 10,266 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61,99%.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Jumbo για το σύνολο του 2022. Η διοίκηση της Jumbo εκτιμά ότι για το 2023, το σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου θα αυξηθεί κατά +15% και η κερδοφορία θα κυμανθεί ανάμεσα στα 270 εκατ. και 275 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα άνοδο 0,46% στις 1.097,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 35,37 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,48% στις 2.656 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,44% στις 797 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η Alpha ενισχύεται κατά 0,85%, η ΕΤΕ κατά 0,32%, η Eurobank φτάνει στα 1,2575 ευρώ και η Πειραιώς στα 2,152 ευρώ, γυρνώντας πλέον σε αρνητικό έδαφος.

Νέο ράλι για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,72% και στα 12,28 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος συνεχίζουν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ.

Στο 2,85% η μετοχή της Jumbo που πατά πλέον τα 20 ευρώ και κινείται προς τα 20,20 ευρώ. Αρνητικό γύρισμα για τον ΟΤΕ που υποχωρεί πλέον κατά 0,57% στα 13,88 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο επίσης καταγράφουν ElvalHalcor και Titan που ξεπερνά το 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάβαθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από S&P και Fitch «βλέπει» η Société Générale - Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

Παραμένει θετική η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «αξία» της ΑΚΤΩΡ και οι Παραχωρήσεις των 1,3 δισ. ευρώ – Η νέα στρατηγική

gazzetta
gazzetta reader insider insider