Χρηματιστήριο: Ήπια διόρθωση - Απορροφά τη Fed και στρέφεται στην ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπια διόρθωση - Απορροφά τη Fed και στρέφεται στην ΕΚΤ
Στην ΕΚΤ και στις νέες εκτιμήσεις στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Από μια «dovish» αύξηση των επιτοκίων τον προηγούμενο μήνα, σε μια «hawkish» παύση από τη Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τερμάτισε μια σειρά από 10 διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια αλλά έδειξει ότι μπορεί κάλλιστα να απαιτηθούν περισσότερες, ειδικά μέσω του dot plot.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε την αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές προβλέψεις και ως εκ τούτου προειδοποίησε να μην διαβάζουμε υπερβολικά το dot plot. Εάν και όταν αλλάξουν τα γεγονότα, αυτό θα ξεχαστεί.

Έτσι, παρότι αρχικώς υπήρξε μια νευρικότητα στη Wall Street, οι «ταύροι» έδειξαν ότι θέλουν ισχυροποιήσουν το πλαίσιο της bull market, τραβώντας σταδιακά όποια προσφορά προέκυψε σε Nasdaq και S&P 500, με τον Dow Jones να κλείνει σε αρνητικό έδαφος, αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Με τη Fed να κλείνει άλλη μια συνεδρίαση, η προσοχή στρέφεται πλέον στην ΕΚΤ, η οποία θα λάβει τις δικές της πολιτικές αποφάσεις αργότερα σήμερα. Όσον αφορά το τι να περιμένουμε, αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, η οποία θα ανεβάσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων έως και στο 3,50%. Επομένως, το μεγαλύτερο ερώτημα θα είναι τι σηματοδοτεί η ΕΚΤ για το μέλλον και εάν αυτό ευθυγραμμίζεται με την τιμολόγηση της αγοράς που αναμένει μόνο μια ακόμη αύξηση μετά τη σημερινή.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το μήνυμα θα γίνει επιθετικό και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα τονίσει την επιμονή του δομικού πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων κινδύνων προς τα πάνω. Πράγματι, παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα από το consensus τον Μάιο, ο δομικός ΔΤΚ εξακολουθούσε να βρίσκεται στο +5,3%, και οι οικονομολόγοι αναμένουν μια ανοδική δυναμική από τις τιμές που σχετίζονται με τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά τα εγχώρια, οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ και κυρίως των όσων θα δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ηπείρου αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια επί περιόδου πανδημίας — με μία κίνηση. Ενώ τα 4 τρισ. ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που περιορίζεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.

Από την άλλη, τεράστια είναι η αισιοδοξία των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως φάνηκε από τις επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο Παρίσι, στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου της Goldman Sachs που ολοκληρώνεται σήμερα.

Με προεξοφλημένη την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθουν στο τιμόνι της χώρας με ισχυρή αυτοδυναμία, οι ξένοι επενδυτές έχουν σβήσει από την ατζέντα τους τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας και αναμένουν συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό βηματισμό. Το τι ακριβώς αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες από μια νέα διακυβέρνηση της ΝΔ τέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων των ξένων επενδυτών προς τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των αντίστοιχων CFO και επικεφαλής των τμημάτων σχέσεων με επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο της GS. Οι συζητήσεις έγιναν με φόντο την επενδυτική βαθμίδα, την οποία οι ξένοι επενδυτές πιθανολογούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς και με την προοπτική ρυθμού ανάπτυξης 3,5% φέτος και σταθερά γύρω στο 3% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σε επιμέρους εισηγμένες, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων της ΑΒΑΞ, μη λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση έργων εντός του 2023, ανέρχεται πλέον σε 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ είναι ήδη υπογεγραμμένα. Η εισηγμένη προχώρησε στην υπογραφή νέων έργων συνολικής αξίας 875 εκατομμυρίων το 2022, ενώ εντός του 2023 έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα αξίας 928 εκατομμυρίων ευρώ, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι ο σταθμός ενέργειας στη Ρουμανία, αξίας 674 εκατ. ευρώ και το οδικό τμήμα Μπράλος - Άμφισσα, αξίας 207 εκατ. ευρώ. Πλέον, αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων εντός του έτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος ομίλου, Χρ. Ιωάννου, στο πλαίσιο της χτεσινής τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Στο ταμπλό αναμένονται ήπιες κινήσεις και μεταβολές, με το stock picking να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ πιθανώς οι κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες να δίνουν πάτημα για profit taking, ειδικά από όσους έχουν γράψει υψηλές αποδόσεις από τις αρχές του έτους.

Να σημειωθεί πως αύριο θα υπάρξει το triple witching, δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, κάτι που θα φέρει μια μεταβλητότητα με αύξηση τζίρου, ενώ και η αργία της Δευτέρας στη Wall πιθανώς να οδηγήσει σε ένα κλείδωμα κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά ήπια κατά 0,14% στις 1.272,80 μονάδες, «χωνέυοντας» τα τρέχοντα επίπεδα και τις διεθνέςι εξελίξεις. Χρειάζεται σαφώς μια αποφόρτιση μετά από 8 ανοδικες συνεδριάσεις, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα στα 5,12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,18% ενώ ο τραπεζικός διορθώνει κατά 0,35% στις 1.025 ,20 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,48% στα 1,548 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,43%, τη Eurobank να σημειώνει απώλειες 0,36% και την Πειραιώς στο 0,26%.

Την αγορά κρατάει σε αξιοσημείωτα επίπεδα η Viohalco και η ElvalHalcor που συνεχίζουν ανδοικά με κέρδη 1,15% και 1,98% αντίστοιχα.

Κέρδη επίσης για Jumbo στο 0,56% αλλά και για Τέρνα Ενεργειακή στο 0,20%.

Ήπιες μεταβολές για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία και τράπεζες από το Παρίσι

ΑΒΑΞ: «Βλέπει» αύξηση τζίρου έως 25% το 2023 – Το ανεκτέλεστο των 2,9 δισ. ευρώ, ο δανεισμός και τα νέα projects

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Μοντέλο παραχώρησης και διόδια στην Πρότυπη Πρόταση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΑΒΑΞ

gazzetta
gazzetta reader insider insider