Wall Street: Νίκησαν η μεταβλητότητα και η σύγχυση ελέω... Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νίκησαν η μεταβλητότητα και η σύγχυση ελέω... Πάουελ
Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ απότη Σίντρα της Πορτογαλίας κάθε άλλο παρά προσέφεραν σιγουριά σχετικά με το μέλλον της επιτοκιακής πολιτικής της Fed.

Έντονες μεταβολές και ανασφάλεια ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ από τη Σίντρα της Πορτογαλίας κάθε άλλο παρά προσέφεραν σιγουριά σχετικά με το μέλλον της επιτοκιακής πολιτικής της Fed, ενώ και οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,22% στις 33.852 μονάδες.

Ο S&P 500 έμεινε αμετάβλητος στις 4.378 μονάδες.

O Nasdaq ενισχύθηκε 0,27% στις 13.591 μονάδες.

Τεχνολογικές μετοχές και... Σίντρα

Σημειώνεται πως οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών βρέθηκαν ψηλά στην προσοχή των επενδυτών, στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal για το ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται ακόμη και τον επόμενο μήνα να σταματήσει τις εξαγωγές των μικροτσίπ που παράγουν η NVIDIA και άλλες εταιρείες σε πελάτες στην Κίνα και άλλες χώρες, χωρίς πρώτα να γίνεται η έκδοση της σχετικής άδειας. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει μέρος των τελικών κανόνων που κωδικοποιούν και επεκτείνουν τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο.

Το ενδιαφέρον των αγορών στράφηκεκαι στη Σίντρα της Πορτογαλίας και στις παρεμβάσεις που κάνουν οι επικεφαλής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών του κόσμου, στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής. Ο ίδιος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του 2023.

Ακόμα, ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ώστε η Fed να «λάβει δράση» σε διαδοχικές συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να προχωρήσει σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Μάκρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών αγαθών των ΗΠΑ για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.

Εξάλλου, μια εκτίμηση των αποθεμάτων χονδρικής έδειξε πτώση 0,1% τον Μάιο. Τα αποθέματα λιανικής σημείωσαν άλμα 0,8% τον μήνα, μετέδωσε το MarketWatch.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση άνω του 5% σημείωσε η μετοχή της General Mills αφότου η εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Εμπορεύματα

Πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα σε εύρος τριμήνου κατέγραψαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του χρυσού «ανοίγοντας» περαιτέρω την απόσταση με τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για το πολύτιμο μέταλλο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, έπεσε 1,60 δολάρια ή 0,1% στα 1.922,20 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ασημιού παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 6 σεντς, ή 0,3%, στα 23,08 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 47,20 δολάρια ή σχεδόν 3,7%, στα 1.246,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης έχασε 9,10 δολάρια ή 1%, στα 924,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού παράδοσης Σεπτέμβριου υποχώρησαν κατά 5 σεντς, ή 1,2%, στα 3,74 δολάρια ανά λίβρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη, αφού η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου. Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,86 δολάρια ή σχεδόν 2,8%, για να διαμορφωθεί στα 69,56 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,77 δολάρια ή σχεδόν 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 74,03 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το brent παράδοσης Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, σημείωσε αύξηση 1,73 δολάρια ή 2,4%, στα 74,24 δολάρια το βαρέλι. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Ιουλίου, αυξήθηκε 3,4% στα 2,60 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 2,41 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου μειώθηκε κατά 5,8% για να κλείσει στα 2,60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την ημέρα λήξης του συμβολαίου, το χαμηλότερο επίπεδο σε μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε χαμηλό τριμήνου με «μπαμπούλα» την Fed 

Πετρέλαιο: Πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ, άνοδος στις τιμές

ΗΠΑ: Μεγάλο «μάζεμα» στο έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών αγαθών τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider