Ευρωαγορές: Απώλειες ενόψει Fed, ΕΚΤ και εταιρικών αποτελεσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες ενόψει Fed, ΕΚΤ και εταιρικών αποτελεσμάτων
Πλούσια εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εταιρικά αποτελέσματα και συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ. Των απωλειών ηγείται η Μαδρίτη μετά και τις ισπανικές εκλογές.

Τελευταία ενημέρωση 15:43

Απώλειες καταγράφονται στις ευρωαγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας με εταιρικά μεγέθη και συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,17% στις 464 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,28% στις 4.379 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη διολισθαίνει 0,10% στις 16.161 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται 0,49% στις 7.396 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι στο -0,25% στις 7.664 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,11% στις 28.826 και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ηγείται των απωλειών με -0,79% στις 9.495 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναμένεται να ανακοινώσουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εν μέσω των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ τον... τόνο θα δώσει μια ημέρα νωρίτερα (Τετάρτη) η αμερικανική Fed.

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Ιούλιο, με τις εισροές παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής να υποδεικνύουν επιδείνωση της ύφεσης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την S&P Global και την Hamburg Commercial Bank, ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό μήνα, υποχωρώντας στις 48,9 τον Ιούλιο, από 49,9 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2022 και χειρότερη από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg. Η ευρωζώνη μπορεί να απέφυγε μια χειμερινή ύφεση, ωστόσο ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και ισχυρού πληθωρισμού σήμαινε ότι η οικονομία απέτυχε να αναπτυχθεί στην αρχή του έτους. Ειδικά, η βιομηχανία έχει επιβαρύνει την περιοχή και η ένδειξη 42,7 μονάδων του Ιουλίου είναι η χειρότερη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. «Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος» συμπλήρωσε.

  • Ο PMI του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,1 από 52,0, σημείο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο και χαμηλότερο από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 51,5.
  • Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων για υπηρεσίες έπεσε κάτω από το ουδέτερο σημείο για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Ήταν 48,5 αυτόν τον μήνα και 51,0 τον Ιούνιο.
  • Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στο 42,7 από 43,4. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια μικρή άνοδο στο 43,5.

Επιχειρηματικά νέα

κέρδη του πρώτου τριμήνου της Ryanair ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την αεροπορική εταιρία να προειδοποιεί ταυτόχρονα πως οι καθυστερήσεις στα νέα αεροσκάφη της Boeing θα επηρεάσουν την κυκλοφορία το επόμενο έτος. Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 663 εκατ. ευρώ, επικρατώντας των προβλέψεων των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 648 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής φορτίου, δηλαδή το ποσοστό των θέσεων που πληρώνονται σε ένα αεροσκάφος, αυξήθηκε κατά 95% φέτος, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 40%, στα 3,65 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογράμμισε η Ryanair. Ταυτόχρονα, η αεροπορική μείωσε την πρόβλεψη για την επιβατική κίνηση ολόκληρου του έτους σε περίπου 183,5 εκατομμύρια επιβάτες, από εκτίμηση για 185 εκατομμύρια, επικαλούμενη καθυστερήσεις παράδοσης αεροσκαφών από τη Boeing, τον μοναδικό προμηθευτή της, προσθέτοντας πως μπορεί να χρειαστεί να «τονώσει τη ζήτηση εισιτηρίων» για να γεμίσει τις θέσεις αυτό το χειμώνα, καθώς οι επιβάτες είναι αντιμέτωποι με το υψηλότερο κόστος ζωής.

Η Philips, αναθεώρησε επί τα βελτίω το outloook για τις πωλήσεις της, καθώς η προσφορά ανταλλακτικών έχει βελτιωθεί, ενώ η αναδιάρθρωση της εταιρίας με περικοπές σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Παράλληλα, η ολλανδική κατασκευάστρια εταιρία εξακολουθεί να «ταλανίζεται» από μια κοστοβόρα ανάκληση συσκευών, ενώ εκτιμά πως τα έσοδά της θα αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό αλλά με μεσαίους ρυθμούς, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες προβλέψεις για χαμηλή μονοψήφια ανάπτυξη. Τα προσαρμοσμένα κέρδη του δεύτερου τριμήνου προ φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) αυξήθηκαν στα 453 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 389 εκατ. ευρώ σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Vodafone ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από υπηρεσίες στο πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ διόρισε και νέο οικονομικό διευθυντή για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία. Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών με έδρα το Νιούμπερι της Αγγλίας έκανε γνωστό ότι ο Λούκα Μούτσιτς θα γίνει ο νέος οικονομικός διευθυντής, αντικαθιστώντας τη Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε, η οποία έγινε διευθύνουσα σύμβουλος τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μούτσιτς ήταν πρώην CFO στη SAP. Παράλληλα, η Vodafone είδε τα έσοδά της από υπηρεσίες να ενισχύονται κατά 3,7% έναντι της εκτίμησης για 2,9%, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές: Κέρδη για Κορέα - Ιαπωνία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα βασικά οικονομικά στοιχεία από όλη την περιοχή, αλλά και να αξιολογούν τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αποφάσισαν οι κινεζικές αρχές. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,5%, παρασυρόμενος κυρίως από τις μετοχές ακινήτων, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν επίσης όλες χαμηλότερα. Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component έκλεισε 0,63% χαμηλότερα. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,72% για να τερματίσει στις 2.628,53 μονάδες και να καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, ενώ ο Kosdaq σημείωσε απώλειες 0,5%, διακόπτοντας ένα σερί ανόδου εννέα ημερών και κλείνοντας στις 929,9 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κέρδισε 1,23% στην αρχή της εβδομάδας, κλείνοντας στις 32.700 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε επίσης άνοδο 0,83% και έκλεισε στις 2.281,18 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά για να τερματίσει στις 7.306,4 μονάδες, αφού η χώρα είδε τις έκτακτες εκτιμήσεις για τον σύνθετο δείκτη PMI του Ιουλίου να πέφτουν σε έδαφος συρρίκνωσης για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βλέπει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο σε μια γεμάτη εβδομάδα

Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα - Διακοπτό

Το εγκώμιο της Ελλάδας και της Πάτμου «πλέκει» η Ιταλική Corriere Della Sera

gazzetta
gazzetta reader insider insider