Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βάζοντας ένα θετικό τέλος στον Ιούλιο καθώς τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη έδωσαν «πάτημα» για τοποθετήσεις στα ταμπλό από τους επενδυτές.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,3%, καταγράφοντας κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο αλλά -παράλληλα- παραμένοντας σημαντικά πιο ψηλά από τα επίπεδα του 2% που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα, η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,3% για το β' τρίμηνο του 2023 μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα το προηγούμενο εξάμηνο.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε συνέντευξή της πως έχει γίνει πρόοδος στην αντιμετώπιση των πιέσεων πλησιάζοντας στον στόχο του 2%, ωστόσο ξεκαθάρισε πως μία ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα, δεν σημαίνει πως δεν θα ακολουθηθεί από μία νέα αύξηση μελλοντικά.
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται ευρέως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μ.β. κατά την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη αύξηση καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.
Η κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 471,64 μονάδες.
- Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,06% στις 4.470 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,06% στις 7.698 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,12% στις 16.449 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,29% στις 7.497 μονάδες.
- Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 0,48% στις 29.462 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 0,42% στις 9.644 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα, όλοι οι δείκτες κατέγραψαν άνοδο πάνω από 1%, με την αγορά της Ιταλίας να κλείνει τον Ιούλιο στο +5%.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Μεγάλες απώλειες σημείωσε στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η μετοχή της Heineken, που υποβάθμισε το guidance για τα κέρδη της, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερες μπύρες μετά τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, ιδίως σε αγορές όπως το Βιετνάμ.
Τα λειτουργικά κέρδη διολίσθησαν κατά 22% σε προσαρμοσμένη βάση το πρώτο εξάμηνο, όπως γνωστοποίησε η ζυθοποιία με έδρα το Άμστερνταμ, ενώ για ολόκληρη τη χρονιά, προέβλεψε σταθερή έως μεσαία μονοψήφια αύξησή τους. Τα έσοδα αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο, ενώ και οι πωλήσεις μπύρας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.