Wall Street: Ελεγχόμενη πτώση μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ελεγχόμενη πτώση μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch
Πτωτικά αλλά ψύχραιμη είναι η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, την ίδια στιγμή που οι traders αξιολογούν τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

(upd 17:35) Πτωτική είναι η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, την ίδια στιγμή που οι traders αξιολογούν τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 210 μονάδες ή 0,59% στις 35.422 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 0,97% ή 44 μονάδες στις 4.531 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο -1,66% ή με πτώση 237 μονάδων, στις 14.044 μονάδες.

Οι ΗΠΑ απώλεσαν το ακριβό τους AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος κατά κύριο λόγο τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.

«Παρότι απογοητευτική εξέλιξη, δεν νομίζω να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία βραχυπρόθεσμα, είναι ωστόσο μια προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον», σημειώνει για την υποβάθμιση η Brooke May, managing partner της Evans May Wealth.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, αναφέρει από την πλευρά της η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τους οικονομόλογους του οίκου, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν μεγάλοι και σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Η προσοχή στρέφεται και στο μπαράζ αποτελεσμάτων αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μετοχή της AMD σημειώνει οριακή μεταβολή, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά μεγέθη. Σημαντικές απώλειες σημειώνει αντίθετα η CVS Health, παρά τα ισχυρά της κέρδη, καθώς προχωρά σε περικοπές κόστους. Βουτιά άνω του 15% για την SolarEdge Technologies καθώς τα μεγέθη β' τριμήνου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις.

Κάμψη στα έσοδα κατέγραψε η DuPont Nemours στο β' τρίμηνο χρήσης, ενώ στα κέρδη επέστρεψε την αντίστοιχη περίοδο η Thomson Reuters. Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Kraft Heinz για το β' τρίμηνο του 2023, παρά τις αυξήσεις των τιμών στις οποίες προχώρησε η αμερικανική εταιρεία τροφίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με κέρδη αντιδρά το bitcoin στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch

Ίλιγγος στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. δολαρίων μετά τη Fitch – Η ιστορία του 2011

gazzetta
gazzetta reader insider insider