Το sell off στις αγορές ομολόγων επηρεάζει τις μετοχές και το ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το sell off στις αγορές ομολόγων επηρεάζει τις μετοχές και το ΧΑ
Πόσο μπορεί να αντέξει το ΧΑ στις διεθνείς πιέσεις; «Άμυνα» οι φθηνές ελληνικές μετοχές και εγχώρια θεμελιώδη.

Τελ. ενημέρωση 11:45

Τρίτο διαδοχικό ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές στις ΗΠΑ, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τους επενδυτές να αναζητούν κατεύθυνση, εν μέσω νευρικότητας σε έναν δύσκολο μήνα όπως εξελίσεται.

Το αδυσώπητο sell off στα ομόλογα συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο story στις αγορές αυτή τη στιγμή και χθες οι αποδόσεις έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών σε πολλές χώρες.

Το μεγαλύτερο ορόσημο ήταν ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε κατά +2,4 μονάδες βάσης στο 4,274%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματός του από το 2007. Σήμερα, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν μερικώς, αλλά οι χθεσινές κινήσεις σήμαιναν ότι η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το υψηλό του κλεισίματος του 2008 του 4,267%. Δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος νέος καταλύτης - οδηγός για την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων, ωστόσο η κίνηση παρέμεινε παγκόσμια σε εύρος, γεγονός που αντανακλά τις συνεχείς ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις, την προοπτική περισσότερων αυξήσεων στα επιτόκια και και την έμφαση στα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η συγκεκριμένη κίνηση πιέσεις και τις μετοχές με τον S&P 500 (-0,77%) να χάνει έδαφος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν την προοπτική να παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια και πάλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μαζί με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας. Ήταν επίσης η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση που τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές ξεπουλήθηκαν ταυτόχρονα.

Ως προς τα ενδότερα, το ΧΑ κατέφερε χθες να κλείσει με θετικό πρόσημο, με τα εχέγγυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Φυσικά το ΧΑ δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα επίπεδα αποτιμήσεων των μεγάλων ξένων αγορών, καθώς ακόμη και μετά το ράλι παραμένει πάνφθηνο.

Έτσι, την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, μέσω του Eaton Vance EM Fund, όπως δήλωσε, μιλώντας στο «Squawx Box» του CNBC, ο Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) που καλύπτει και έχει έκθεση η Morgan Stanley - μέσω του Eaton Vance EM Fund - τοποθετείται η εγχώρια αγορά.

Ο αμερικανικός οίκος προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece (σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές), με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, ενώ στο 1,34% φτάνει για τη Σαουδική Αραβία (σύσταση «overweight») και στο 0,86% για την Πολωνία (σύσταση «overweight») με αύξηση των θέσεων κατά 40 και κατά 10 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Μείωση θέσεων, προτείνει πλέον η Morgan Stanley, για τις αγορές της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Κουβέϊτ, (όλες με σύσταση «underweight») κατά 5, 30 και 35 μονάδες βάσης αντίστοιχα, στη βάση της στάθμισης στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για την εγχώρια αγορά καλά κρατεί καθώς πριν από λίγες ημέρες ήταν η Jefferies αυτή που ψηλώσε περαιτέρω τις τιμές στόχους στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Όπως είχε επισημάνει, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Μένει σήμερα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να φανεί το κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να υψώσει τείχη και να αποκρούσει τα διεθνή πυρά, ελλέιψη εγχώριων καταλυτών. Παράλληλα, oι traders παγκοσμίως ετοιμάζονται για έκρηξη αστάθειας την Παρασκευή καθώς λήγουν 2,2 τρισ. δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock options), ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση από τον οίκο FTSE σχετικά με τις αλλαγές στους δείκτες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 1.272,57 μονάδες, με τον τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 1,39% στις 1.024,23 μονάδες.

Στις τράπεζες βαρύτερες απώλειες για την Πειραιώς στο -2,55%, με την Alpha Bank στο -1,72% και τη EUrobank στο -0,89%. Ηπιότερες απώλειες 0,64% για την ΕΤΕ στα 6,22 ευρώ.

Υψηλότερες απώλειες για την Aegean στο 1,7% και την Τιτάν στο 1,74%, με τη ΔΕΗ να πιέζεται εκ νέου σήμερα κατά -1,2% στα 9,84 ευρώ. Συγκρατημένες απώλειες για ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευές: Ανεβαίνουν «χέρι – χέρι» ανεκτέλεστο συμβάσεων, προσδοκίες και κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Ρεύμα: Πρόβλεψη για αύξηση 10% στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider