Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole.

Τελευταία ενημέρωση 17.42

Σε θετικό έδαφος με μικρά ωστόσο κέρδη διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν όσα ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, κατά την οποία ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,10% και βρίσκεται στις 452,03 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ άνοδο 0,6% σημειώνει ο πετρελαϊκός τομέας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,20% στις 4.240,82 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει οριακά κέρδη 0,25% στις 15.657 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος ενισχύεται κατά 0,34% στις 7.238 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο με τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,11% στις 7.341 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,53% και διαπραγματεύεται στις 28.217 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται οριακά κατά 0,18% στις 9.341 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, οι ευρωαγορές τερμάτισαν απότομα το τριήμερο ανοδικό τους σερί, καθώς «ξεφούσκωσε» το, τροφοδοτούμενο από την Nvidia, ράλι στον κλάδο εταιρειών παραγωγής τσιπ και ανακόπηκε η άνοδος στις μεταλλευτικές.

Μάκρο

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία και αφήνοντας πίσω της την ύφεση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διατηρήθηκε αμετάβλητο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν επίσης ότι η οικονομία θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη.

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, σχεδόν αντιστρέφοντας την πτώση του Ιουλίου, σε μια ένδειξη πως οι πιέσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών ενδέχεται να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών βελτιώθηκε κατά 5 μονάδες στις -25, από -30 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη της εταιρείας καταναλωτικών ερευνών GfK. Το αποτέλεσμα διέψευσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διατηρηθεί στις -30 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής τα κυριότερα χρηματιστήρια στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Fed στη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei στο Τόκυο υποχώρησε άνω του 2% στις 31.622 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 18.119 μονάδες.

Απώλειες και στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shenzhen Component να κλείνει χαμηλότερα κατά 1,23% στις 10,130 μονάδες, ενώ αμετάβλητος στις 3.082 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Shanghai.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.520 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,51%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 διαμορφώθηκε στις 7.118 μονάδες, με πτώση 0,89%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Η Σαουδική Αραβία εξετάζει προσφορά της Κίνας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Νάγκελ (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων

«Καμπανάκι» Bundesbank για τη σχέση μισθών - πληθωρισμού στη Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider