Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπια αντίδραση στις δηλώσεις Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπια αντίδραση στις δηλώσεις Πάουελ
O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οριακή πτώση κλείνοντας στις 451 μονάδες.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι traders αντέδρασαν στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, όπου ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού, αφήνοντας αντοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε οριακή πτώση κλείνοντας στις 451 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε οριακά κέρδη 0,07% στις 15.631 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 7.229 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο με τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,07% στις 7.338 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,49% κλείνοντας στις 28.208 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,15% στις 9.338 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, οι ευρωαγορές τερμάτισαν απότομα το τριήμερο ανοδικό τους σερί, καθώς «ξεφούσκωσε» το, τροφοδοτούμενο από την Nvidia, ράλι στον κλάδο εταιρειών παραγωγής τσιπ και ανακόπηκε η άνοδος στις μεταλλευτικές.

Μάκρο

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία και αφήνοντας πίσω της την ύφεση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διατηρήθηκε αμετάβλητο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν επίσης ότι η οικονομία θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη.

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, σχεδόν αντιστρέφοντας την πτώση του Ιουλίου, σε μια ένδειξη πως οι πιέσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών ενδέχεται να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών βελτιώθηκε κατά 5 μονάδες στις -25, από -30 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη της εταιρείας καταναλωτικών ερευνών GfK. Το αποτέλεσμα διέψευσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διατηρηθεί στις -30 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider