Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - Σπάνε κρίσιμες στηρίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - Σπάνε κρίσιμες στηρίξεις
Κυριαρχεί η νευρικότητα στις μετοχές καθώς κάτι αρχίζει να «σπάει» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με αφορμή το εύθραυστο διεθνές σκηνικό και τη διατήρηση αλλά και αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων προς νέα υψηλά.

Όπως αναέφερε νωρίτερα το isnider.gr «τεχνικής φύσεως αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες επιχειρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς είχαν βρεθεί σε υπερπουλημένες ζώνες, δίνοντας στους βραχυπρόθεσμους και τους traders να εισέλθουν να τραβηξουν την προσφορά στα χαμηλά και να δώσουν μια ώθηση.

Κάπως έτσι, μπορεί η αγορά να επανήλθε σε θετικό πρόσημο, αλλά αυτό έγινε με τις τράπεζες στο +3,44% και την υπόλοιπη αγορά απούσα, με τους short να καραδοκούν και να επiδιώκουν να ασκήσουν νέες πιέσεις προς τα όρια των 1.160 - 1.150 μονάδων».

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «στο ΧΑ, "ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας Αγορές Ομολόγων και Μετοχών. Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν, παράλληλα, τη χθεσινή αντίδραση της Wall Street και ευρύτερα των μετοχών, ως το «τίναγμα της ψόφιας γάτας», πριν δούμε δηλαδή μια ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν πως «η καταστροφή των ομολόγων είχε ενταθεί με ανησυχητικό ρυθμό, με την απόδοση του αμερικανικού 30ετούς να χτυπά το 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς έφτασε μέχρι και στο 4,88%, το οποίο δεν έχουμε δει από τις 8 Αυγούστου 2007, μια ημέρα πριν η BNP Paribas παγώσει κεφάλαια αξίας 1,6 δισ. ευρώ λόγω προβλημάτων που είχε με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ. Αυτό θεωρείται συχνά ως ένας από τους πρώτους τρίγμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπότε κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσατε να πείτε ότι η απόδοση των 10 ετών επέστρεψε τελικά στα επίπεδα πριν από τον GFC».

Στη συνέχεια υπήρξε μια απότομη αντιστροφή με την απόδοση του δεκαετούς να κινείται πέριξ του 4,72%, με το 30ετές να κινείται στο 4,86%, καθώς αρκετοί short έσπευσαν να πάρουν κέρδη, με τις πιέσεις ωστόσο να παραμένουν.

Οι αγορές φαίνεται να υποτιμούν αρκετά ζητήματα όπως το χρέος και τα ελλείματα των ΗΠΑ, τους τριγμούς και τις φωτιές που έχει ανάψει η αποπομπή του ΜακΚάρθι από την προεδρία της Βουλής και τον κίνδυνο του shutdown, με αυστηρές προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, τη διεθνή γεωπολιτική κρίση και φυσικά τα σήματα των κεντρικών τραπεζών για υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των επιτοκίων.

Προειδοποιητικό σήμα και από τη Barclays, που τόνισε σήμερα πως τα ομόλογα παγκοσμίως είναι καταδικασμένα να συνεχίσουν να πέφτουν εκτός εάν υπάρξει μια ισχυρή διόρθωση στις μετοχές που θα τονώσει την ελκυστικότητα του Fixed Income.

Ο κατατοπιστικός και πάντα ψύχραιμος στις αναλύσεις του (μακριά από φωνές για κατάρρευση αλλά και για ένα ισχυρό ράλι) Ajay Rajadhyaksha, τονίσε πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό επίπεδο αποδόσεων που, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές για να πυροδοτήσει ένα διαρκές ράλι στα ομόλογα. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου τα ομόλογα κάνουν ράλι, εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πέσουν απότομα τις επόμενες εβδομάδες». Ήδη από σήμερα και μετά από ένα μικρό διάλλειμμα οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν την ανιούσα με το 10TRY στο 4,73% και το Bund στο 2,937%.

Τα βλέμματα στρέφονται στις εδβομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ και το εμπορικό ισοζύγιο Αυγούστου. Στην Ευρώπη, υπάρχει επίσης η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλία για τον Αύγουστο και οι PMI μεταποίησης τον Σεπτέμβριο από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις κεντρικές τράπεζες, ομιλίες έχουν οι Mester, Kashkari, Barkin, Daly and Barr, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ de Guindos και οι Kazimir, Lane και Nagel της ΕΚΤ, μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή της BoE Broadbent.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει διολισθαίνει κατά 1,22% στις 1.155,87 μονάδες, με τον τζίρο στα 26 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,15% για τον FTSE 25 στις 2.8080,60 μονάδες, με τον τραπεζικό να υποαχωρεί κατά 2,52% στις 889,03 μονάδες.

Στις τράπεζες πτωτικά βίαιες ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε Eurobank, που υποχωρεί κατά 3,45% στα 1,442 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,41%, την Πειραιώς στο -2,29% και τα 2,65 ευρώ και την στο -1,32% και τα 5,086 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σε Τέρνα Ενεργειακή που διολισθαίνει κατά 5,30% στα 13,20 ευρώ, με τη Cenergy στο -4,03% και την Aegean στο -2,8% και τα 10,42 ευρώ.

Πτωτικά κινείται και η ΔΕΗ που υποχωρεί πλέον προς τα 9 ευρώ, με την ΕΧΑΕ στο -1,97% και τη Viohalco στο -2,63% και τα 4,81 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Γιατί και «πώς» το ομολογιακό selloff αφορά δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider