Wall Street: Έντονη μεταβλητότητα μετά την ομιλία του Πάουελ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Έντονη μεταβλητότητα μετά την ομιλία του Πάουελ
Το ενδιαφέρον κινείται προς τις προθέσεις που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στην νομισματική της πολιτική και για το αν υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Τελευταία ενημέρωση 21:19

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στους δείκτες της Wall Street την Πέμπτη μετά από την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Δεν είναι ακόμα αρκετή η πρόσφατη επιβράδυνση των τιμών επεσήμανε. αφήνοντας αρκετό «χώρο» για συνέχιση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής από πλευράς της Ομοσπονδιακής τράπεζας, αν και απέφυγε να δεσμευτεί. «Δεν είναι ακόμη αρκετή για να καθορίσει μια τάση» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι «αφοσιωμένη» στη δέσμευσή της για επαναφορά στον στόχο του 2%.

Παρ΄όλ΄αυτά η γενική στάση του Πάουελ προσπάθησε να είναι καθησυχαστική προς τις αγορές, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Marketwatch, τονίζοντας ότι οι αγορές υπερτιμολογούν την πιθανότητα περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones χάνει 0,06% στις 33.506 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,14% στις 4.308 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,16% στις 13.292 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως χθες μετά τη λήξη των συναλλαγών ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου η Neflix και η Tesla. Η πλατφόρμα streaming ανακοίνωσε κέρδη 3,73 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,49 δολάρια ανά μετοχή, νικώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδά της για το τρίμηνο ήταν 8,54 δισεκατομμύρια δολάρια, ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες των ειδικών. Παράλληλα, οι συνδρομητές ανήλθαν σε 247,15 εκατομμύρια έναντι 243,88 εκατομμύρια, που στοιχημάτιζαν οι οικονομολόγοι. Επίσης, ανακοίνωσε αύξηση συνδρομητών κατά 8,8 εκατομμύρια χρήστες, έναντι 6,1 νέων συνδρομητών που ανέμεναν οι αναλυτές.

Aπό την άλλη, η εταιρία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 66 σεντς ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 73 σεντς ανά μετοχή ενώ τα έσοδά της ήταν 23,35 δισ. δολάρια έναντι 24,1 δισ. δολαρίων των εκτιμώμενων. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα σε 21,45 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η επιχείρηση ανακοίνωσε έσοδα 19,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αυτοκινητοβιομηχανία και 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση στις 198.000 (από τις 211.000 της προηγούμενης εβδομάδας), κόντρα σε εκτιμήσεις που ήθελαν τις απολύσεις να αυξάνονται υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων. Σημειώνεται ότι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κάτω από το όριο των 200.000 για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Σε άλλα στοιχεία, μείωση κατά 2% σημειώθηκε στις πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο ποσοστό 3,96 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ήταν 15,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για τον πιο βραδύ ρυθμό πωλήσεων από τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν η αγορά βρισκόταν εν μέσω κρίσης. Συγκριτικά, μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονταν γύρω στο 3%, οι πωλήσεις κατοικιών έτρεχαν με ρυθμό 6,6 εκατομμυρίων. Το μέσο επιτόκιο του σταθερού 30ετούς σήμερα είναι περίπου 8%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Netflix: Σχέδια για αυξήσεις στις τιμές, μετά το «άλμα» στους νέους συνδρομητές

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και το 2024 – Αβεβαιότητα από τη Μ. Ανατολή, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο στασιμοπληθωρισμός

Google: Θα κατασκευάζει smartphones στην Ινδία, ξεκινώντας από το Pixel 8

gazzetta
gazzetta reader insider insider