Profit taking και πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Profit taking και πιέσεις στο Χρηματιστήριο
Απώλειες στο ΧΑ. Χαμηλότερα των 1.230 μονάδων. Απώλειες σε ΜΥΤΙΛ, τράπεζες και ΟΠΑΠ.

Τελ. ενημέρωση 14:35

Στο κόκκινο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παίρνουν κέρδη μετά από τη χθεσινή άνοδο πιέζοντας ιδιαίτερα δεικτοβαρείς τίτλους όπως η Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ.

Μετά και τα άκρως θετικά αποτελέσματα των Alpha Bank και Πειραιώς σειρά παίρνουν σήμερα η Εθνική και η Eurobank. Ένας άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους ύψους 588 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, με το consensus στα 571 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες επίσης διέψευσαν θετικά τους αναλυτές καθώς διαμορφώθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ, έναντι 93 εκατ. ευρώ που ανέμεναν, αντανακλώντας τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις προμήθειες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance), τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα. Η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν, πιθανότατα στο ανώτατο σημείο τους στις αρχές τους 2024, εξαιτίας της τελευταίας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της εκτίμησης γύρω από το «higher for longer».

Ως προς τη Eurobank τα NII και τα συνολικά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 543 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurobank Equities (έναντι 540 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2023) και 695 εκατ. ευρώ (έναντι 711 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο 2023) αντίστοιχα σύμφωνα με το Visible Alpha, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα μειωθούν σε 276 εκατ. ευρώ έναντι 343 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 λόγω χαμηλότερων εσόδων από trading, της υψηλότερης φορολογίας και του διογκωμένου OpEx αντισταθμίζοντας υψηλότερα NII.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος ανομβρίας αποδόσεων και βροχής νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όμως όπως έχουμε πει πολλές φορές η αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι news driven μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις. Το προηγούμενο διάστημα σχολιάσαμε ότι η Ελληνική αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση με την εβδομάδα που πέρασε να παίρνει σάρκα και οστά η κίνηση. Παράλληλα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες».

Από την άλλη, οι αγορές συνεχίζουν να πορεύονται με βάση το τι θα ακολουθήσει από τη Fed. Για παράδειγμα, η τιμολόγηση που γίνεται πλέον συνεπάγεται μια πιθανότητα 16% για μια νέα αύξηση των επιτοκίων, από 11% την Παρασκευή. Επιπλέον, το επιτόκιο που τιμολογήθηκε μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2024 αυξήθηκε κατά 12,4 μονάδες βάσης στο 4,47%. Οι αγορές στράφηκαν στα όσα είπε ο πρόεδρος της Fed Minneapolis, Kashkari, μια από τις πιο hawkish φωνές της FOMC, ο οποίος είπε ότι «θα πρέπει να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα για να δούμε αν έχουμε πραγματικά το τζίνι του πληθωρισμού πίσω στο μπουκάλι». Κάποιο pushback λοιπόν κατά της κήρυξης της νίκης επί του πληθωρισμού.

Για τις αγορές, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις προσδοκίες για ένα pivot. Συγκεκριμένα, είναι τουλάχιστον η 7η φορά σε αυτόν τον κύκλο, όπου οι αγορές αντέδρασαν ιδιαίτερα ως απάντηση στο dovish speculation. Είναι σαφές ότι τα επιτόκια δεν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πάντα, αλλά στις προηγούμενες 6 περιπτώσεις είδαμε να διαψεύδονται οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων.

Τα σημαντικότερα δεδομένα για σήμερα που θα δώσουν τάση στις αγορές είναι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, ο ΔΤΚ της Ευρωζώνης και το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες, ομιλίες έχουν οι Barr, Schmid, Waller, Williams και Logan της Fed, μαζί με τον Nagel της ΕΚΤ.

Ως προς το πρώτο, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,71% στις 1.228,55 μονάδες, με τον τζίρο στα 38 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,89% στις 3.001,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κρατάει με απώλειες 0,81% στις 990,43 μονάδες.

Απώλειες 2,79% για το Μυτιληναίος στα 34,84 ευρώ, ενώ πιέσεις περνάνε σε ΔΕΗ (-0,88%) και ΟΤΕ (-0,65%).

Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, και ΕΕΕ. Από την άλλη συνεχίζουν υψηλότερα Τιτάν, Aegean με κέρδη 0,43% και 1,58% αντίστοιχα. Στις τράπεζες περνούν πιέσεις παρά τα θετικά αποτελέσματα.

Απώλειες 0,67% για Πειραιώς, -0,87% για Alpha και -0,71% και ΕΤΕ. Στο -0,45% βρίσκεται η Eurobank.

Οι κερδοσκοπικές τάσεις επικρατούν με τους traders μετά το χτύπημα των 1.240 μονάδων από το ΓΔ να κατηφορίζει αρκετά χαμηλά, με αρκετούς επενδυτές να πουλάνε φοβούμενη μια υψηλότερη διόρθωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider