Χρηματιστήριο: Trading σε στενό εύρος εν αναμονή της Εθνικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Trading σε στενό εύρος εν αναμονή της Εθνικής
Προσεκτικές κινήσεις με δόσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 13:55

Προσεκτικές κινήσεις με δόσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και επιλεκτικό ενδιαφέρον εκφράστηκες χθες στο Χρηματιστήριο, κατάσταση που διατηρείται και σήμερα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της Δημόσιας Προσφοράς της Εθνικής.

Η πολύ ισχυρή συμμετοχή επενδυτών στη διαδικασία της διεθνούς προσφοράς και η αναμενόμενη συμμετοχή εγχώριων θεσμικών επενδυτών, κραταιών επιχειρηματιών και εφοπλιστών, family offices και διαχειριστών κεφαλαίων στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, προδιαγράφουν ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ) και, όπως έγραφε το insider.gr, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο έκλεισε στα 5,75 ευρώ, υψηλότερα από το ταβάνι των 5,44 ευρώ, αφού επενδυτές που δεν θα ικανοποιηθούν από το book building, σπεύδουν να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας και μέσω χρηματιστηριακής αγοράς. Το μεγάλο ζήτημα έγκειται ωστόσο στο πως θα κινηθεί η μετοχή μετά την ολοκλήρωση του placement, καθώς το ταμπλό έλεγε 5,80 και 5,75 ευρώ και το εύρος στη Δ.Π είναι στο 5 - 5,40 ευρώ και πιθανότα κλείσιμο προς το 5,35 - 5,40 ευρώ. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς «μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ΤΧΣ να μετακινήθηκαν από το «πάγκινγκ» του Δημοσίου στο «πάγκινγκ» άλλων μεγάλων ξένων «σπιτιών», αλλά κάποιες θα βγουν και στο δρόμο». Γιαυτό πιθανώς όλοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αγοράσουν χαρτιά funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι funds που θα σπεύσουν να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία.

Βέβαια, προβληματισμός υπάρχει και για το εύρος που τέθηκε μιας και η Εθνική μπορεί άνετα να φτάσει προς νέα υψηλά και με ένα υψηλότερο εύρος θα επωφελούνταν και η αγορά πέραν του Δημοσίου.

Στις διεθνείς αγορές υπήρχε χθες ένα μεγαλύτερος σκεπτικισμός σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων για το 2024 μετά την έκθεση ΔΤΚ της Τρίτης. Για παράδειγμα, το επιτόκιο που καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά +10,8 μονάδες βάσης στο 4,437%, το οποίο ανέστρεψε σχεδόν το ήμισυ της πτώσης της προηγούμενης ημέρας -25,2 μονάδες βάσης. Και βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου μειώθηκε από το 86% την Τρίτη στο 73,5% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street. Έτσι, έχουμε πλέον έναν ελαφρώς μικρότερο ρυθμό μείωσεων σε σχέση με πριν από 24 ώρες. Αυτή είναι η 7η φορά τα τελευταία δύο χρόνια που υπήρξε μια εικόνα των αγορών που ενθουσιάστηκαν με ένα pivot, και στα προηγούμενα 6 αυτές οι απίστευτες προσδοκίες έγιναν καπνός.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε να μαζεύει δυνάμεις χθες για την υπέρβαση των 1.241 και 1.260 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει υψηλότερη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Όπως προανέφερε το insider.gr το ΧΑ ξεμπλόκαρε μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και αρχίζει να βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά και year end rally! Ήδη το ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές και πιθανότατα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα βαδίζοντας προς τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να ακολουθεί!

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,35% στις 1.234,45 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός στα 33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,45% στις 3.000,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,46% στις 1.010,61 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank ενώ διέσπασε κρίσιμη αντίσταση στα 1,601 ευρώ, εν συνεχεία επανήλθε χαμηλότερα με άνοδο μόλις 0,51% στα 1,588 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,39% και τα 3,05 ευρώ, ενώ profit taking βγαίνει σε ΕΤΕ και Alpha Bank, με την τελευταία στο -1,61% και τα 1,4625 ευρώ.

Ισχυρή κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο που υποχωρεί κατά 1,8% στα 34,82 ευρώ, με τζίρο που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ όταν το σύνολο της αγορά είναι στα 33 εκατ. όπως και σε Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, με πτώση άνω του 1%.

Υπεραποδίδουν Viohalco, Lamda. Κέρδη άνω του 2,5% για την Aegean στα 11,96 ευρώ ενώ πτώση συνεχίζει να καταγράφει ΕΕΕ και ΟΤΕ που δείχνουν προς ώρας αδυναμία αντίδρασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider