Συνεχίζει προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Κινητικότητα στο ταμπλό μετά την ολοκλήρωση του placement της ΕΤΕ.

Τελ. ενημέρωση 13:00

Υψηλότερα επίπεδα με τις τράπεζες σε θέση οδηγού, κυνηγά το Χρηματιστήριο, μπαίνοντας σε ρυθμούς year end rally, όπως ανέλυσε διεξοδικά το insider.gr.

Επιπλέον, το «κλειδί» στην «κλειδαριά» της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch, με την οποία η χώρα μας θα ενταχθεί από 1/1/2024 στους βασικούς δείκτες ομολόγων που παρακολουθούν για τις επενδύσεις τους οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, «στρίβει» η επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το placement της ΕΤΕ που συνιστά την πιο επιτυχημένη συναλλαγή στην ΕΕ την τελευταία τριετία, τόσο ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε, όσο και ως προς την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, έλαβε μεν την ώθηση από την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η Standard & Poor΄s στις 20 Οκτωβρίου, θα δώσει όμως το πράσινο φως για την κρίσιμη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Η Fitch είχε δώσει τον Ιανουάριο την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2023, αναβαθμίζοντας την χώρα μας στο ΒΒ+ από BB, με σταθερές προοπτικές. Το ένα σκαλοπάτι που απομένει για να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου, με κομβικό τον ρόλο της επιτυχούς αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, με το placement της ΕΤΕ, ήρθε πρώτη η Deutsche Bank να αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο γερμανικός οίκος βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να αντικατοπτρίζουν το βελτιωμένο guidance (κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους και των σταθερών αποδόσεων σε άλλες γραμμές), αυξάνοντας τις τιμές στόχους και διατηρώντας τις περισσότερες από τις συστάσεις αμετάβλητες. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, την οποία αναβαθμίζει με σύσταση «buy» από «ουδέτερη» αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 8,30 από 7,10 ευρώ προηγουμένως, καθιστώντας την, την κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη Eurobank με νέα τιμή στόχο στα 2,40 ευρώ από 2,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,15 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση «hold» για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 3,95 ευρώ από 3,30 ευρώ, δεδομένου του χαμηλότερου ανοδικού περιθωρίου έναντι των υπολοίπων, παρά την εξαιρετική απόδοση που έχει καταγράψει.

Περνώντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,51% στις 1.256,94 μονάδες, με τον τζίρο στα 46,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,53% στις 3.064,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης φτάνει στις 1.064,26 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ συνεχίζει ανοδικά με κέρδη 1,7% στα 6,224 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,23% και τα 1,5185 ευρώ και τη Eurobank στο -0,42% και τα 1,663 ευρώ. Κέρδη 0,32% για την Πειραιώς στα 3,15 ευρώ.

Κέρδη για ΜΟΗ και ΟΤΕ ενώ στην ΕΕΕ παρότι χτύπησε τα 24,40 ευρώ, βγήκα ρευστοποιήσεις κερδών, υποχωρώντα στα 24,29 ευρώ. Κέρδη για ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ υψηλά κινείται και η Τέρνα Ενεργειακή στα 15,44 ευρώ.

Στο 1,04% υψηλότερα η Lamda, ενώ ήπιο profit taking βγαίνει σε Aegean, Autohellas, EXAE και ΕΛΠΕ. Ανοδικά με ισχυρά κέρδη τα χαρτιά Στασινόπουλου, με τη Cenergy να απέχει μια ανάσα από τα 7 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider