Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό ενδιαφέρον πέριξ των 1.260 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό ενδιαφέρον πέριξ των 1.260 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.260 μονάδες ο ΓΔ, με επόμενο στόχο τις 1.280 και νέα πολυετή υψηλά. Όλα έτοιμα για το roadshow στο Λονδίνο.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Μετά από δύο διαδοχικές διορθωτικές συνεδρίασεις που κυριάρχησε η μεταβλητότητα και μια αίσθηση νευρικότητας με την ΕΤΕ να πρωταγωνιστεί, η αγορά ανέπνευσε καθώς το ενδιαφέρον των ξένων ενισχύεται και η ρευστότητα διαχέεται σε όλο το φάσμα του ταμπλό πέρα από τις τράπεζες.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha και σε δεύτερο βαθμό από την ΕΤΕ (22%) αποτέλεσαν τον καλύτερο κράχτη για την αγορά ώστε να αναδυθεί το εγχώριο επενδυτικό story φέρνοντας κύμα τοποθετήσεων από τους διεθνείς παίχτες. Μάλιστα, η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γυρίσει σε ανοδική και αυτό λίγες ημέρες προτού ο πρωθυπουργός και οι μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ παρέα με τις τράπεζες ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley, με τη Fitch να ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου και εν συνεχεία ακολουθεί το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Άρα με τις αποσκευές γεματές θετικά νέα και δυνατά αποτελέσματα, οι εισηγμένες καλούνται να προσελκύσουν ισχυρές ξένες θέσεις που θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Στο City θα «ταξιδέψουν» υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Mytilineos, Intrakat, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εταιρείες του τομέα ακινήτων (Lamda, Prodea, Noval), η Autohellas, η Intralot, η ΕΥΔΑΠ, η Ideal, η Fourlis κ.α.

Από την άλλη, στα γεωπολιτικά αρχίζουν να αχνοφαίνονται κάποιες προθέσεις αποκλιμάκωσης τόσο στο μέτωπο της Γάζας, όσο και στην Ουκρανία με τις δηλώσεις Πούτιν να δείχνουν μια τάση αντιστροφής και συμβιβασμών, αν και οι επενδυτές παγκοσμίως τις βλέπουν αρκετά διστακτικά.

Βέβαια τα λάθη της Ευρώπης σε πολλά ζητήματα φέρνουν νέα πολιτικά πρόσωπα και ακραίες φωνές. Ήταν η Ιταλία, τώρα είναι η Ολλανδία που ξυπνά στον απόηχο μιας πιθανής εκλογικής νίκης-σοκ για τον ηγέτη του ακρο-δεξιού κόμματος Geert Wilders. Το κόμμα του αναμένεται να κερδίσει 35 έδρες σύμφωνα με τα exit polls, 10 περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, ενώ χαράζει γραμμή κατά της ΕΕ και βρίσκεται σκληρά ενάντια στις πολιτικές για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Κάπως έτσι γίνεται όλοενα και πιο ορατό πως ο λαϊκισμός εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη δύναμη στην πολιτική και θα συνεχίσει να είναι για αρκετό καιρό ακόμη.

Στα ταμπλό, η Αμερική συνέχισε ανοδικά, με το δείκτη μεταβλητότητας VIX (-0,5 πόντους) υποχώρησε ξανά στις 12,85 πόντους, που είναι ακριβώς πάνω από το χαμηλό του μετά την πανδημία των 12,82 μονάδων, οπότε σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία στις διακοπές. Οι επενδυτές παίρνουν μια ανάσα σήμερα στις ΗΠΑ ενόψει του Thanksgiving ενώ και αύριο αναμένεται περιορισμένης διάρκειας συνεδρίασης.

Παράλληλα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 24.000 την εβδομάδα σε μόλις 209.000 (έναντι 227.000 που αναμένονταν). Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο χρόνο. Παράλληλα, τα εβδομαδιαία στοιχεία του MBA έδειξαν ότι το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων είχε μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,41%, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη πτώση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,07% στις 1.259,68 μονάδες, με τον τζίρο στα 38 εκατ. ευρώ, εν τη απουσία ξένων. Ο FTSE 25 κινειταί στις 3.071 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,02% στις 1.059,71 μονάδες.

Στις τράπεζες υψηλότερα η Alpha Bank κατά 0,69% στα 1,5245 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,32% και τα 3,16 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,10% και τα 6,204 ευρώ. Ήπια κατοχύρωση κερδών σε Eurobank στο -0,6% και τα 1,6505 ευρώ.

Υψηλότερα από τα 36 ευρώ κινείται η Μυτιληναίος, με κέρδη 1,23% στα 36,16 ευρώ, έχοντας διασπάσει κρίσμες αντιστάσεις με ισχυρό αγοραστικό σήμα.

Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Autohellas, ενώ ράλι καταγράφει η ElvalHalcor στο 4,21% και τα 1,832 ευρώ. Ανοδικά Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΜΟΗ με την τελευταία να ξεπερνά στο 1,11% και τα 23,76 ευρώ.

Υποχωρεί η Jumbo κατά 4,14% λόγω αποκοπής μερίσματος, πέφτοντας στα 25,02 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider