Χρηματιστήριο: Η αγορά παραγώγων δημιούργησε «θόρυβο» στη spot

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η αγορά παραγώγων δημιούργησε «θόρυβο» στη spot
Το roll over στα παράγωγα και το σαθρό market making δημιουργεί προβλήματα στη spot.

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η ισχυρή πρωινή άτσαλη διορθωτική κίνηση στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να διολισθαίνουν απότομα και αρκετά βίαια, χωρίς κάποιο ουσιώδη λόγο.

Ο τζίρος μάλιστα ήταν χαμηλός όταν η αγορά βρέθηκε μέχρι και στις 1.258 μονάδες, με πτώση που ξεπερνούσε το 1,2%. Αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως η αγορά υποχωρεί καθώς το retail και Έλληνες θεσμικοί έπαιρναν κέρδη για να τοποθετηθούν στο placement των ΕΛΠΕ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Πέμπτη.

Η άποψη αυτή ωστόσο δεν έχει και μεγάλη βάση, καθώς το βιβλίο αναμένεται να καλυφθεί σε χρόνο ρεκόρ από ξένους αλλά και από Έλληνες θεσμικούς χωρίς να πιέζουν την αγορά τόσο άτσαλα. Ειδικά από τη στιγμή που για τις τράπεζες είναι overweight και τοποθετημένοι, δεν υφίστανται λόγος profit taking. Βέβαια τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών, έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να μπουν στο placement στα ΕΛΠΕ.

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς που αναδεικνύεται ξανά είναι το σαθρό market making και ο κερδοσκοπισμός πίσω από αυτό με κινήσεις arbitrage. Το παραγωγο έχει ένα premium και οι ίδιοι πουλάνε συμβόλαια και εν συνεχεία αγοράζουν μετοχές. Έδω, όταν το κλείνουν, αγοράζουν παράγωγο (απο το roll over της νέας σειράς) και πουλάνε μετοχές. Αυτό συνέβη και σήμερα, δημιουργώντας θόρυβο στο ταμπλό, ενώ παρέσυραν αρκετούς μικροεπενδυτές στο να ρευστοποιήσουν, φοβούμενοι τυχόν sell off και εγκλωβισμούς.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ευρωαγορές κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ και στη Wall Street η κατάσταση δε χρήζει ανησυχίας μετά από μια ισχυρή άνοδο και ένα ήπιο profit taking στα mega caps. Επιπλέον, το αρνητικό διήμερο έρχεται μετά από μια ακόμη αναβάθμιση από τη Fitch, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρεί περαιτέρω στο 3,38%. Αυτό προς ώρας δε συνοδεύεται από μια θετική κίνηση στις μετοχές, τη στιγμή που άμεση οφέλη έχουν οι τράπεζες και καθώς το κόστος δανεισμού τους υποχωρεί σημαντικά.

Στο ταμπλό, η ΕΤΕ βρέθηκε μέχρι και τα 5,99 ευρώ προτού επανέλθει στα 6,09 ευρώ, δίνοντας με τη διάσπαση αυτού, αγοραστικό σήμερα που θα τη φέρει στη ζώνη των 6,14 - 6,18 ευρώ αρχικώς. Ισχυρές πιέσες πέρασαν σε Πειραιώς και Alpha Bank που βρέθηκαν να χτυπάνε κρίσιμες στηρίξεις προτού μαζέψουν ελαφρώς την προσφορά, ενώ η Eurobank ορθοπόδησε από τα 1,602 στα 1,64 ευρώ.

Βέβαια αυτά γίνονται σε μια άκρως ρηχή αγορά, που κάποιοι (market makers) συνεχίζουν να τη κουνάνε με χαρακτηριστική ευκολία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κερδοσκοπώντας στο έπακρον από την αγορά παραγώγων, όπου η απαξίωση χτυπάει κόκκινο και δε φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα και τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, για το πως δηλαδή θα καταφέρει να φτιάξει μια πιο υγιή αγορά τόσο spot όσο και παραγώγων. Ο μοναδικός προβληματισμός βρίσκεται στα κλειστά roadshows για τα οποία ακόμη αγνοούνται τα αποτελέσματα αυτών. Επίσης το να λαμβάνει γραμμή το ΧΑ μόνο από την πορεία της Wall Street (λες και παίζουν στα ίδια επίπεδα αποτιμήσεων) είναι άκρως προβληματικό, αγνοώντας αποτελέσματα, επενδυτική βαθμίδα, υπεραπόδοση οικονομίας.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έφτασε μέχρι και στις 1.258 μονάδες, προτού ανακάμψει και χρειαστεί και τις δημοπρασίες για να κλείσει τελικώς με πτώση 0,39% στις 1.270,35 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται να βρίσκεται οριακά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,44% στις 3,079,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,61% στις 1.050,44 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ βρέθηκε από τα 5,99 ευρώ στα 6,10 ευρώ, με τζίρο στα 15,51 εκατ. ευρώ και άνοδο 0,66%, δίνοντας αγοραστικό σήμα όπως αναφέραμε. Επιπλέον ανοδικά έκλεισε η Eurobank στο 0,52% και στα 1,65 ευρω με αρκετά πακέτα στο άνοιγμα της συνεδρίασης και τζίρο 16,56 εκατ. Με βαριές απώλειες 3,27% η Πειραιώς στα 3,134 ευρώ, ενώ πτωτικά κατά -2,01% έκλεισε η Alpha στα 1,51 ευρώ.

Διασώθηκαν στις δημοπρασίες Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ με απώλειες 0,6% και 0,45% αντίστοιχα, ενώ υπεραπέδωσαν ΕΧΑΕ στο 0,74% και τα 5,47 ευρώ, η Lamda στο 1,91% και τα 6,93 ευρώ, αλλα και η ΕΥΔΑΠ στο 1,48% και τα 6,18 ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση από τον ΟΠΑΠ στο 1,42% και τα 14,97 ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ και Autohellas. Βαριές απώλειες 1,82% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 12,96 ευρώ, όπως και για Τέρνα Ενεργειακή στο -1,19% και Viohalco στο -1,28%.

Το rotation φέρνει εισροές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Intrakat να χτυπά νέο ιστορικό υψηλό στα 3,645 ευρώ και ράλι 4,29%, ενώ ακολούθησε ο ΟΛΠ στα 23,80 ευρώ, ο ΑΔΗΜΗΕ στο 0,92% και η Τεχνική Ολυμπιακή στο 0,80%.

Απώλειες για Πλαστικά Θράκης, Alumil, Παπουτσάνης. Άντεξαν ΑΒΑΞ, Κρι Κρι και Premia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο «βλέπει» η Barclays στην Ευρωζώνη - «Κλειδί» για την ΕΚΤ ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου

Η διάδοχη κατάσταση στον SSM και η «μάχη» στα payouts των τραπεζών

Morgan Stanley για Ελλάδα: Ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο - Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2024-2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider