Χρηματιστήριο: Παράγωγα και placement στα ΕΛΠΕ κρατούν υπό πίεση τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Παράγωγα και placement στα ΕΛΠΕ κρατούν υπό πίεση τις τράπεζες
Την ολοκλήρωση ενός ακόμη placement αναμένει το Χρηματιστήριο. Ήπιο profit taking στα διεθνή.

Τελ. ενημέρωση 12:25

Κινήσεις αναδιάταξης θέσεων ενόψει της έλευσης του νέου έτους συνεχίζουν να καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές τους market makers και το roll over που συνεχίζεται στα παράγωγα μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σειράς.

Η μετακύλιση θέσεων στα παράγωγα θορυβεί αρκετά τη spot αγορά ήδη από την περασμένη Παρασκευή, με την αγορά να υποαποδίδει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Αμερικής, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν αφορμές για να πιέσουν το ταμπλό και δη τις τράπεζες.

Ευρύτερα, ο τόνος στις αγορές άλλαξε ελαφρώς τις τελευταίες ώρες με τις αποδόσεις των ομολόγων να σημειώνουν μια σημαντική αύξηση και τις μετοχές να χάνουν έδαφος, παρά το ράλι που καταγράφηκε. Ο βασικός καταλύτης γιαυτό ήταν τα σχόλια των αξιωματούχων της Τράπεζας της Ιαπωνίας, τα οποία είδαν ξαφνικά τους επενδυτές να αυξάνουν τις πιθανότητες η BoJ να θέσει τέλος στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Ο διοικητής της BoJ Ueda, ανέφερε ότι η διαχείριση της πολιτικής «θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη από το τέλος του έτους και προς το επόμενο έτος». Με τη σειρά τους, οι επενδυτές τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 37% ότι η BoJ αναμένεται να τερματίσει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου, και κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασε ακόμη και στο 45%.

Οι ασιατικές αγορές πιέζονται αρκετά, ενώ υπάρχει και μια ευρύτερη διάχυση μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων από τη BoJ, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για ένα πιθανό τέλος στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μια εξομάλυνση της πολιτικής της BoJ θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο, καθώς θα τράβαγε μία από τις τελευταίες βασικές «άγκυρες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που συνέβαλε στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα ευρύτερα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως η αγορά και κυρίως οι τράπεζες πιέζονταν (αν και με ισχνό τζίρο) καθώς το retail και Έλληνες θεσμικοί έπαιρναν κέρδη για να τοποθετηθούν στο placement των ΕΛΠΕ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σήμερα, Πέμπτη. Η άποψη αυτή ωστόσο δεν έχει και μεγάλη βάση, καθώς το βιβλίο αναμένεται να καλυφθεί σε χρόνο ρεκόρ από ξένους αλλά και από Έλληνες θεσμικούς χωρίς να υπάρχει λόγο να πιέζουν την αγορά τόσο άτσαλα. Και αυτό ειδικά από τη στιγμή που Έλληνες και ξένοι είναι overweight και τοποθετημένοι στις τράπεζες, άρα δεν υφίστανται λόγος profit taking. Βέβαια τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών, έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να μπουν και να στηρίξουν το placement στα ΕΛΠΕ.

Η αγορά πιθανώς να βρει ρυθμό από αύριο (εάν φυσικά το διεθνές κλίμα είναι θετικό) με την ολοκλήρωση του placement στα ΕΛΠΕ (διάθεση 10%+2%) όπου θα πραγματοποιηθεί με ένα ήπιο discount της τάξεως του 10% από την τιμή του ταμπλό, στο οποίο επιχειρήθηκε χθες και μια ωραιοποίηση, καταγράφοντας άνοδο 4,30% στα 7,70 ευρώ. Και χθες καταγράφηκε ένα rotation από επιλεγμένα blue chips και τις τράπεζες, προς τα mid caps, με Ιντρακατ, Ιντρακόμ και Ιντεάλ να δίνουν το ρυθμό χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά.

Στο ταμπλό, σήμερα ο ΓΔ καταγράφει πτώση 0,13% στις 1.271,83 μονάδες, με τον τζίρο να ξπερνά οριακά τα 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,13% στις 3.072,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,77% στις 1.042,95 μονάδες, καθώς τα αμοιβαία των τραπεζών προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για να μπουν στα ΕΛΠΕ.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,83% στα 3,12 ευρώ, η Eurobank κατά 1,66% στα 1,603 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,68% και τα 6,158 ευρώ και η Alpha από την άλλη ενισχύεται κατά 0,27% στα 1,502 ευρώ. Στο κόκκινο η Optima στο -1,16%.

Πιέσεις καταγράφονται σε τίτλους όπως τη Σαράντης, την ΕΥΔΑΠ και σε ηπιότερο βαθμό σε Μυτιληναίος, ΜΟΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη εκ νέου για τα ΕΛΠΕ στο 0,26% και τα 7,79 ευρώ, ενώ ελαφρώς υψηλότερα κινείται ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΕΕ, με τον ΟΤΕ στο 0,77%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμισε την Τρ. Πειραιώς η DBRS σε «BB» από «ΒΒ (high)» με σταθερό outlook

gazzetta
gazzetta reader insider insider