Θετικό σήμα από τις διεθνείς αγορές αναμένει το ΧΑ για «αντεπίθεση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό σήμα από τις διεθνείς αγορές αναμένει το ΧΑ για «αντεπίθεση»
Θετικό σήμα από τις διεθνείς αγορές περιμένει το ΧΑ για την αντεπίθεση.

Τελ. ενημέρωση 11:40

Η δύναμη της ανοδικής τάσης έγινε και χθες αντιληπτή στο Χρηματιστήριο, μετά την εξαέρωση της Τρίτης και το επιθετικό μάζεμα στη χθεσινή συνεδρίαση που επανέφερε την αγορά στις 1.330 μονάδες.

Οι πωλήσεις που βγήκαν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης από αρκετούς φοβισμένους επενδυτές που ξεπούλαγαν φθηνά τα χαρτιά τους, μαζεύτηκε άμεσα από ξένους και θεσμικούς που περίμεναν στην γωνία για να αγοράσουν και να επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου. Η αγορά σεβάστηκε απόλυτα το επίπεδο των 1.320 μονάδων στο οποίο ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι αγοραστές και πλέον με μια πιο θετική κίνηση στις διεθνείς αγορές, το ΧΑ μπορεί να κινηθεί προς τις 1.379 μονάδες.

Παρά τις όποιες πιέσεις πέρασαν στις τράπεζες (κυρίως Πειραιώς - Alpha) τα βαριά χαρτιά των Titan, Jumbo, ΟΠΑΠ και των διυλιστηρίων σήκωσαν την αγορά. Παράλληλα, η εβδομάδα που ακολουθεί είναι γεμάτη, καθώς υπάρχει το investor day της ΔΕΗ, το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη και τα αποτελέσματα της Mytilineos. Τα παραπάνω δύο αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το εγχώριο επενδυτικό story και να προβάλουν σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.

Να σημειωθεί πως σε μια κίνηση με αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της JP Morgan και των πελατών της, προέβησαν οι αναλυτές του οίκου, με φόντο τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών.

Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του roadshow της ΕΧΑΕ που συνδιοργανώνεται από κοινού με τη JP Morgan (παρουσία Dimon), με απόβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των διοικήσεων των τραπεζών στη Νέα Υόρκη, οι αναλυτές που καλύπτουν τις αγορές της ζώνης της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προβληματίζονται για το αν πρέπει να θέσουν στους πελάτους τους, την ανάγκη ενός «profit taking» από τις αγορές της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Πολωνίας, θέλοντας πιθανώς να αγοράσουν σε ακόμη πιο φθηνά και χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε άλλο σημείο, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στο τι θα γίνει με τα επιτόκια, αποκομμένες εντελώς από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Οι traders τιμολόγησαν αρκετά επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής και αναθεώρησαν σημαντικά στις τελευταίες συνεδρίασεις, μετά από μια σειρά από σχετικά «hawkish» ομιλίες της Fed (έναντι των προσδοκιών των αγορών) και τις χθεσινές εκπληκτικά ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. «Ωστόσο εξακολουθεί να είναι αισιόδοξο να υποθέσει κανείς υψηλά επίπεδα μείωσεων στα επιτόκια χωρίς οικονομικά προβλήματα», αναφέρουν αναλυτές της Deutsche Bank.

Και η ΕΚΤ από τη μεριά της έδωσε έναν ανησυχητικό τόνο σχετικά με την τιμολόγηση των αγορών, λέγοντας ότι «δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί». Ξεχωριστά, ο Σλοβένος Vasle είπε ότι «είναι πολύ πρόωρο να περιμένουμε τις πρώτες μειώσεις στις αρχές του δεύτερου τριμήνου». Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Knot έκανε παρόμοια σχόλια με τη Lagarde, λέγοντας ότι οι αγορές «προηγούνται, είναι αρκετά ξεκάθαρο, και το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος αυτό μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικό».

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,48% στις 1.337,76 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 3.249,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,64% στις 1.124,41 μονάδες.

Στις τράπεζες, ξεμπλοκάρουν Πειραιώς και Alpha Bank με κέρδη 2,93% και 0,84% αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η Eurobank στο 0,35% και τα 1,719 ευρώ. Ήπιο profit taking για ΕΤΕ στο -0,18% και τα 6,838 ευρώ.

Κέρδη για ΕΕΕ, Μυτιληναίο και ΔΕΗ, ενώ υπεραποδίδει και σήμερα η Jumbo με κέρδη 1,44%. Στο 1,4% η ΕΛΧΑ, ενώ πιέσεις περνάνανε σε Ελλάκτωρ, Lamda και Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ντεσού» της J.P. Morgan με τις ελληνικές μετοχές

Εθνική Χρηματιστηριακή: Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider