Συνεχίζουν με φόρα οι ελληνικές τράπεζες - Αυτονομείται το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζουν με φόρα οι ελληνικές τράπεζες - Αυτονομείται το Χρηματιστήριο
Σε διαφορετικό σημείο του κύκλου βρίσκεται το ΧΑ έναντι των μεγάλων αγορών. Φθηνές οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τη GS.

Τελ. ενημέρωση 13:10

Δύσκολη η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς ο Πάουελ θέλησε να προσγειώσει τις βλέψεις των traders για έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, τα risk assets σημείωσαν χθες τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και μήνες, με τον S&P 500 (-1,61%) να έχει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο. Αυτό συνέβη καθώς ο πρόεδρος της Fed έδειξε ξεκάθαρα ότι μια μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο είναι απίθανη, ενώ υπήρξε μια νέα υπενθύμιση για για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στις αγορές, καθώς η New York Community Bancorp (-37,67%) ανακοίνωσε ζημιές καθώς αύξησε τις αναμενόμενες ζημιές από δανείων στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, οδηγώντας τον περιφερειακό τραπεζικό δείκτη KBW (-6%) στη μεγαλύτερη πτώση του από την περιφερειακή τραπεζική αναταραχή τον περασμένο Μάρτιο.

Περαιτέρω ανησυχίες υπήρξε καθώς η Aozora Bank (-21,49%) στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ζημίες ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ, γεγονός που ενέτεινε τους φόβους ότι οι πλήρεις συνέπειες από τα υψηλότερα επιτόκια συνεχίζουν να εμφανίζονται, ιδιαίτερα δεδομένου του όγκου του χρέους που χρειάζεται αναχρηματοδότηση το 2024 και το 2025. Να σημειωθεί ωστόσο πως αρκετοί οικονομολόγοι επισημαίνουν πως οι δηλώσεις Πάουλ ανεβάζουν τον πήχη για μια μείωση το Μάρτιο, αλλά υπάρχουν μπροστά μας δύο ακόμη ανακοινώσεις για τον ΔΤΚ και αναθεωρήσεις ΔΤΚ μέχρι τότε, οπότε η συνεχιζόμενη πρόοδος στον πληθωρισμό θα μπορούσε να επιφέρει μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν την πιθανότητα μείωσης έως τον Μάρτιο στο 35% μέχρι το κλείσιμο χθες που είναι και το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί σε περισσότερους από δύο μήνες και είναι ελαφρώς ενισχυμένο μόνο στο 37% σήμερα. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ένα παρόμοιο ρυθμό μειώσεων επιτοκίων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συνολικά, με 141 μονάδες βάσης να αποτιμώνται μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο, δείχνει να ζεσταίνει τις μηχανές για να αλλάξει πίστα με τη διάσπαση των 1.379,45 μονάδων που πολλάκις έχει επισημάνει το insider.gr. Ήδη οι τράπεζες σπάνε το ένα υψηλό μετά το άλλο, με τη μεγάλη εικόνα να αλλάζει!

Το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», αλλά και άλλους «παράγοντες» που για δικούς τους λόγους ανέμεναν μια διόρθωση...να μένουν εκτός...παρακολουθώντας το ράλι! Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Επιπλέον, οι τράπεζες είναι αυτές που σέρνουν το χορό της ανόδου με τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών να σπάνε αντιστάσεις και να γράφουν νέα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερες τιμές. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα που θα δώσουν οι τράπεζες και η ισχυρή κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα άνοδο 0,45% στις 1.373,98 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ ήδη! Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,65% στις 3.346,61 μονάδες, με τον τραπεζικό στο +0,91% και τις 1.192,85 μονάδες.

Ανεβάζει ταχύτητες η Eurobank με κέρδη 1,45% στα 1,813 ευρώ με την Alpha Bank στο 1,52% και τα 1,675 ευρώ και την Πειραιώς να γράφει καθημερινά νέα υψηλά με στόχο τα 4 ευρώ. Κέρδη 0,09% για ΕΤΕ στα 7,036 ευρώ.

Ακολουθεί κατά πόδα η ΔΕΗ με κέρδη 1,06% στα 12,37 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 0,77% και τη Jumbo με την Τιτάν να καταγράφουν κέρδη άνω του 1,5% με τη δεύτερη σε νέα πολυετή υψηλά στα 24,10 ευρώ.

Ήπια άνοδο για ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταγράφει κέρδη άνω του 1%. Υποχώρηση για Lamda, Cenergy, Viohalco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Έρχονται ημέρες δόξας για το Χρηματιστήριο - Οι κορυφαίες επιλογές για το 2024

Goldman Sachs: Έχει συνέχεια το ράλι στο Χρηματιστήριο - Εξαιρετικά φθηνές οι ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider